Működési és fenntartási költségek finanszírozhatók

2023.01.17. 06:50

Újra pályázhatnak a falusi kisboltok

Ismét lehet pályázni kistelepülési üzletek működési támogatására a Magyar falu program (MFP) keretében. Egy-egy bolt 1–3 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást igényelhet.

Péter B. Árpád

Tavaly megújult Pölöskefő élelmiszerboltja is. Az átadáson Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő mellett balról Csordás Attila vállalkozó, jobbról Szollár Norbert polgármester

Fotó: Halász Gábor

Tavaly már volt hasonló kiírás, amely több mint 50 milliárdos keretösszeget biztosított kisbolt létrehozására vagy üzemeltetésére az ország 1450 – kétezer fő alatti – településén. Olyan gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók vagy szövetkezetek kaphattak akár 70 millió forintos támogatást, amelyek alapvető élelmiszereket, illetve tisztító- és tisztálkodási szereket s háztartási papírárut forgalmaztak.

Most, hasonló szabályok mellett, három milliárd forintos a keret. Az 1-3 millió forint közötti összeget saját forrás nélkül, egy összegben, száz százalékos támogatási előlegként kapják meg a nyertes vállalkozások, vissza nem terítendő formában. Ezért cserébe azt kell vállalniuk, hogy az üzletet legalább 12 hónapon keresztül üzemeltetik, és biztosítják a napi fogyasztási cikkekhez való hozzáférést.

A kisboltos pályázat január 12-én nyílt meg, a végső beadási határidő január 31. Elszámolhatók az üzlet üzemeltetésével összefüggő működési költségek, például a foglalkoztatottak munkabére, annak közterhei, továbbá a bérleti, a könyvelői, s az ügyvédi díj, a rezsi, valamint a karbantartás és az áruszállítás költsége is.

Tavaly év végén pályázati támogatásból és saját erőből újult meg Pölöskefő kisboltja. Az átadáson Csordás Attila vállalkozó, Szollár Norbert polgármester és Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő beszélgetett a helybéliekkel
Fotós: Halász Gábor

Ezúttal a gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók és szövetkezetek mellett települési önkormányzatok és civil szervezetek is jelentkezhetnek, amelyek kétezer fő alatti kistelepülésen napi fogyasztási cikket értékesítő üzletet üzemeltetnek, és a támogatási igényük benyújtását megelőző hat hónapban a bevételük több mint fele élelmiszer jellegű bolti vegyes kereskedelemből származott. Olyan boltok is indulhatnak a pályázaton, amelyek a Gazdaság-újraindítási Akciótervben fejlesztési támogatást kaptak. Fontos feltétel, hogy legalább hat hónapja már működniük kell.

Kizáró tényező, ha a pályázónak adó- vagy köztartozása van, az üzletben dohányárut értékesítenek, vagy szeszesitalt mérnek ki, illetve nem támogatható az az üzlet, amely nem forgalmaz úgynevezett napi fogyasztási cikkeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!