20 ország szakembereivel mérkőzött meg

2022.11.24. 06:55

Offner Márton ezüstérmet szerzett a WorldSkills versenyen

Offner Márton már hallgatója a Budapesti Műszaki Egyetem energetikai mérnök szakának, de később kezdi meg a tanulmányait, mert az utóbbi hónapokban világversenyre készült, ahonnan ezüstéremmel tért haza. Ezredmilliméternyi pontossággal dolgozott, s a világ legjobb ebbéli teljesítményétől csak 1,5 százaléknyival maradt el. Milyen lehet, amikor az ember három napon át japán, koreai, indonéz hongkongi srácok mellett hoz össze német vállalati logóelemeket rézcsövekből, osztrák, francia, tajvani ellenfelekkel áll a dobogóra?

Arany Horváth Zsuzsa

Forrás: Offner Márton

Offner Márton épületgépész technikusként végzett a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikumában. Változatos, szerteágazó szakterületről van szó, a gázellátástól a csatornán, a központi fűtés szerelésen, szellőzésen, klimatizáláson, megújuló energiahasznosításon át a vízellátási szerelésig terjed. A korábbi országos tanulmányi versenyekre - ahol szintén előkelő eredményeket ért el - még a középiskolája készítette fel, a WorldSkills versenyre pedig, épp az előző sikerei révén a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara budapesti intenzív tanfolyamán készülhetett, körülbelül másfél évig. (A világverseny feladatai a szakág szűkebb területét, a víz-, gáz- és fűtésszerelést ölelik fel.) A zalaegerszegi diáknak Szigetvári Csilla és Versits Tamás gépészmérnök volt a mentora, előbbi szakértője a WorldSkills versenynek, utóbbi a Magyar Gázipari Vállalkozók Országos Egyesületének az elnöke. Marcit alapanyagokkal, eszközökkel, az utazás költségeivel segítette a Zalai Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum is támogatta. Így képviselte a 2022-es World Skills-en (szakmák világversenye) víz-, gáz- és fűtésszerelő szakmában a németországi, (a francia határhoz, Strasbourghoz közeli) Lahr városban Magyarországot Offner Márton, aki a világ 20 országának a szakembereivel mérte össze a tudását november 2-4. között.

Forrás: ZSzC Széchenyi István Technikum

- Nagyon büszkék vagyunk a tanulónkra, ahogy a többi korábban itt végzett és jeles eredményekkel dicsőséget szerző társaira, Markó Ákosra, Hédl Ádámra, Vörös Balázsra - mondta Némethyné Lővey Zsuzsanna, a Széchenyi igazgatója, hozzátéve, Jacsó Krisztián kollégájával együtt ő is jelen lehetett a Lahrban rendezett versenyen, látta, hogy az első napon elméleti, pontosabban hibakeresési feladatot oldottak meg, majd fürdőszobát kellett berendezniük a versengő fiataloknak, s a versenyt támogató, szanitereket készítő Grohe vállalat emblémájának elemeit készítették el saját tervezés alapján. A világversenyen egy másik diákunk is jelen volt megfigyelőként Vörös Balázs szintén megnyerte a hazai fordulót, így a következő viadalon ő képviseli Magyarországot.

offner márton
Forrás: Offner Márton

- Egymást keresztező hullámvonalból, a G-betűt formázó hajlításból alakult ki a GROHE embléma, amit megadott időn belül kellett elkészíteni rézcsövekből, ehhez a hajlítási és forrasztási technikát és a gyorsaságot kellett előzőleg jól begyakorolni. Bonyolult feladat volt, sok méréssel, ellenőrzéssel.

- Milyen anyagokkal kellett dolgozni?

- Réz, préselt szénacél és ötrétegű, 15, 16, 18, 20 milliméter átmérőjű csövekkel dolgozunk, ma már inkább az utóbbi kettőt használják a gyakorlatban.

- Mi volt a legnehezebb?

- Egyetlen csőszakaszból három kerülőt kellett kihajtanom, 45 fokos kiugratás, 90 fokos kidobadás, rengeteg forrasztás, hogy térbeli legyen az eredmény. De volt törölközőszárítós radiátor tervezés, amit én szeretek cindarabból előtte modellezni, hogy lássam, jók-e a terveim. A rajz, számítás fontos, pontlevonás jár az eltérésért. Be kellett építeni egy Blue Home-ot, egy icipicivel arrébb raktam a furatot, ha ez a hiba nincs, én vagyok az első, nem az osztrák fiú.

- Blue Home?

- Vízszűrő a csaptelepen, amivel szénsavas vizet is előállíthatunk otthon. Nem olcsó egyelőre.

- Mi volt az edzésterv?

- Igyekeztem kizárni a külvilágot fülhallgatóval, koncentráltam a figyelmemet, kiegyensúlyozott maradtam, jól sikerült. Háromszor 6,5 óra volt a versenyidő, a földön kellett dolgozni, nem asztalon, szóval eléggé kivolt a hátam és térdem a végére. De tök jó volt a többiekkel megismerkedni, barátkozni, a svájci versenyzővel azóta is tartom a kapcsolatot a neten.

offner márton
Fotós: Frank Erpinar

Ha minden jól megy, és Marci túl lesz a mesteroklevélhez szükséges 2 kisebb vizsgaelem megszerzésén, ő lesz Magyarország legfiatalabb mestere. Ajánlatot kapott a Cápák című tévés produkció egyik befektetőjétől, Lakatos Istvántól, a cége Talent Programja számít rá hamarosan találkoznak. A diploma után nem kizárt a külföldi tapasztalatszerzés. Az egyetemen nagy előnnyel indul, hiszen már szakmailag jól tudja, miről beszél az elmélet.

Forrás: ZSzC Széchenyi István Technikum

- A már említett mentorok mellett nagyon köszönöm Péter Imre tanár úrnak, hogy elindított engem ezen az úton, és a családom türelme is sokat segített abban, hogy a versenyre tudjak koncentrálni - mondta elérzékenyüléssel a hangjában Marci.

Forrás: ZSzC Széchenyi István Technikum

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!