Frissen Zalából

2022.01.06. 11:30

A kamatfixálás sok családnak kedvez

Közel félmillió családot érint a lakossági hitelek átmeneti kamatfixálásáról szóló kormányrendelet. A családok egy átlagos hitel esetében 11 ezer forintot spórolhatnak havonta.

Jóna István

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az országban közel félmillió család rendelkezik jelzáloghitellel, számukra a kamatrögzítés komoly segítség. Az intézkedés hatálya 2022 közepéig tart. Februártól öt hónapig a törlesztőrészlet alacsonyabb lesz azoknál a hiteleknél, amelyeknek október 27. és január 1. között van a fordulónapjuk. A későbbi fordulónappal rendelkező hiteleknél a fordulónap után lesz érvényes a 2021. október 27-i referenciaérték. A részletekről dr. Császár Zoltán adótanácsadót kérdeztük.


Január elején lépett hatályba az a kormányintézkedés, miszerint mindazon jelzálog-fedezetű hitelek esetében, amelyeknek a 2021. október 27-étől a 2022. június 30-áig tartó időszakra esik a kamatfordulónapja, nem a szerződés szerinti, hanem legfeljebb a 2021. október 27-én meghatározott, vagy akkor érvényes referenciaérték lesz az érvényes. 

Dr. Császár Zoltán
Forrás: Zalai Hírlap / Archívum

A kamatrögzítés azoknak a magánszemélyeknek nyújt segítséget, akik az elmúlt évek rendkívül alacsony, kedvező kamatszintjén vettek fel nagy összegű hitelt, főleg lakáscélú hiteleket. Ezzel a kamatcsökkentéssel lehet elérni azt, hogy már az idei év első kamatforduló-napján se kelljen a nemzeti banki kamatemelés hatásait elszenvedniük a lakossági hiteleseknek, tájékoztatta lapunkat dr. Császár Zoltán adótanácsadó. 


A kamatrögzítés gazdasági hátteréről dr. Császár Zoltán elmondta, hogy a hitelpiacon a kamatlábak az MNB-alapkamattól és az annak segítségével kiszámított Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (BUBOR) értéktől függenek. Ez azt jelenti, ha emelkedik a jegybanki alapkamat, akkor általában minden egyéb piaci kamatláb is emelkedik. Ha pedig emelkedik a kamatláb, akkor az adósságszolgálat is növekszik, hiszen a havi törlesztőrészletek egy jelentős részénél a kamatfizetés már a futamidő elején elindul, a tőketörlesztéssel ellentétben. 


Az intézkedés a feltételeknek megfelelő támogatott lakáshitelekre is kiterjed, de a személyi kölcsönökre, folyószámlahitelekre, hitelkártyákra és hosszú kamatperiódusú lakáshitelek kamataira nem, azok a szerződés és banki szabályok alapján módosulhatnak, tette hozzá dr. Császár Zoltán. 


A bank elmaradt kamatbevételeit nem a lakosságnak kell megfizetnie, tette hozzá a szakértő. A pénzintézet az elengedett kamat összegével nem növelheti meg sem a tőketartozását, sem a kamattartozását a kamatrögzítésben érintett adósnak. A módosítás miatt az adósnak pluszköltsége sem keletkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!