gazdaság

2021.07.15. 15:00

NAV: a cégtemető nem megoldás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évek óta kezdeményez peres eljárásokat a felelősségükkel viszszaélő, saját cégüket „cégtemetőknek” továbbadó tisztségviselőkkel szemben. Az elmúlt években országosan mintegy 3 ezer ilyen felelősségátviteli per indult, az elért eredmények pedig a tisztességes piaci szereplőket is segítik.

ZH

jelenleg is több ezer olyan céget vizsgálnak, amelyet tulajdonosaik, annak reményében, hogy ne kelljen a vállalkozások tetemes tartozásait megfizetni, a jelek szerint átjátszottak egy-egy cégtemetőnek. Ilyenkor a tulajdonosok úgy próbálnak mentesülni a felelősség alól, hogy a céget eladják egy külföldi lakhelyű, vagy hajléktalan személynek.

A NAV vizsgálatainak célja a perben előterjeszthető bizonyítékok begyűjtése, és ennek eredményeként a piaci verseny tisztességtelen szereplőinek kizárása a gazdasági életből.

A NAV perei nyomán az elmúlt években milliárd forintos nagyságrendben állapítottak meg a felelősség alól kibújni próbáló vezetők rovására fizetési kötelezettségeket. A megindított perek szinte mindegyikét megnyerte a hivatal. Az így kialakult gyakorlat szerint a korlátozott felelősség nem jelentheti a társas vállalkozások mögött álló magánszemélyek teljes „felelőtlenségét ”. Az adóelkerülő, jogtalan piaci előnyöket szerző vállalkozások vezetői bírósági döntések alapján kénytelenek személyesen megfizetni az okozott károkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!