Szponzorált tartalom

2021.06.16. 10:15

Így döntsd el, milyen energiaosztályú készülékeket választasz otthonra

Hűtőszekrényt, mosógépet, illetve bármilyen más háztartási készüléket keresve szoktad figyelni az energiaosztály besorolást? Annál is inkább érdemes vetned egy pillantást a vonatkozó értékekre, mivel nemrégiben komolyabb átalakuláson esett át a vonatkozó szabályozás.

Happy family with bottle of water near refrigerator in kitchen

A cikkben ezt fogjuk részletesen megvilágítani. Megmutatjuk, miben és hogyan változott meg az energiaosztály besorolás, és ennek tudatában hogyan és miként érdemes háztartási készüléket vásárolnod.

Az energiaosztály besorolás lényege és hasznossága

Az energiaosztály besorolás egy praktikus viszonyítási alap. Legfontosabb funkciója megmutatni azt, hogy a különféle háztartási eszközök milyen mértékű energiafelhasználással működnek. Az energiaosztály besorolás célja hatékonyan segíteni a vásárló tájékozódását és választását.

Amennyiben ugyanis előre ismert a kiszemelt hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép vagy borhűtő energiafogyasztásának a várható mértéke, azzal akár komolyabb nagyságrendű energia és pénz takarítható meg a rendszeres használat ideje alatt.

Az egyes energiaosztály kategóriák, illetve azok jelentése

A hosszú évek óta alkalmazott, ugyanakkor egyre nehezebben átlátható besorolást 2021. március elsejét követően újították meg kötelező érvénnyel a hivatalos szervek. Megszűntek a korábban alkalmazott A+++, A++ és A+ kategóriák, mivel fogyasztóként egyre nehezebb feladat volt kiigazodni rajtuk.

Helyettük egységesen A, B, C, D, E, F, G kategóriába sorolandók az egyes háztartási eszközök. Az ABC sorrendnek megfelelően A érték a legmagasabb, egy G besorolású háztartási készülék pedig a leginkább kedvezőtlen energiafogyasztással működik.

A hűtőszekrények esetében a skála alsó végpontja az F, energiafelhasználás, illetve költséghatékonyság szempontjából pedig minden gépnél az A érték számít a legjobbnak.

Hogyan befolyásolja a besorolás a háztartási eszközök használatát?

Fontos kiemelni, hogy a háztartási eszközök energetikai besorolására vonatkozó megújult szabályozás sokkal szigorúbb lett. Több termék kapott visszaminősítést. Tehát nem ritkán, egy a régi szabályozás szerint A+++ besorolású hűtőszekrény vagy mosogatógép márciustól legfeljebb B, vagy akár C osztályba is kerülhet.

A koncepció célja egyértelmű, a meghatározott irány egyértelműen a mérsékeltebb energiafelhasználás felé mutat. Ha a vásárlók számára egyre inkább transzparens és könnyen értelmezhető mutatószámok segítenek a készülékválasztásban, akkor kedvező esély mutatkozhat ezen célok teljesülésére.

A kevesebb energiát fogyasztó hűtőszekrények, mosogatók, fagyasztók, vagy például televíziók használatával jól jár a fogyasztó, hiszen a rezsi költségek csökkentésén keresztül hónap végén több pénz maradhat a zsebében.

A racionálisabb használat pedig egyfajta közvetett módon a kényelmesebb alkalmazás lehetőségét is támogatja. Ha nem kell folyton a villanyszámla alakulása miatt aggódni, akkor felhasználói szempontból komfortosabbá válhat a hűtőszekrény, a mosó- és mosogatógép, illetve többek között a lámpák vagy a televízió rendszeres használata.

Miként érintheti a szigorúbb besorolás az energiatakarékosságot, illetve a környezetvédelmet?

Az Európai Unión belül, illetve globális szinten is egyre inkább tapasztalható az energiahatékony termékek forgalomba hozatalának és alkalmazásának a szorgalmazása. A rendelkezésre álló energiamennyiség, illetve a bolygó kihasználtságának a mértéke ugyanis egyértelműen indokolja az általános fenntarthatóság javítására irányuló erőfeszítéseket.

Olyan készülékekre van szükség tehát a háztartásokban, amelyek hatékonyan csökkentik az energiafogyasztás léptékét, ezzel együtt pedig az ökológiai lábnyom nagyságát. Mivel a szigorított energetikai besorolások hatására a fogyasztók könnyebben választanak majd energiahatékony eszközöket, így a természetes energiaforrások kiaknázását is sikerülhet redukálni.

Hogyan érdemes háztartási gépet választani az új besorolás fényében?

Mint minden elektromos készüléknél, a választás szempontjából leginkább a felhasználás várható módja, gyakorisága és intenzitása lehet a mérvadó. Nem mindegy például, hogy a kiszemelt mosógépet naponta szeretnéd-e alkalmazni, vagy legfeljebb heti egyetlen gyorsmosás erejéig.

Ha ismersz a témában jártas szakembert, akkor célszerű lehet nála is utána kérdezni a leginkább kedvező márkákról, készülék típusokról és opciókról. A legkorszerűbb, és nem utolsó sorban ár-érték arányt tekintve nyerő választást jelentő hűtők, mosógépek és egyéb gépek szempontjából ideális esetben kaphatsz pár tippet.

Érdemes komplexen tekinteni a választás kérdésére, és utánanézni annak, hogy tényleg az A besorolású eszköz lehet-e a befutó. Ha ugyanis sikerül a megfelelő döntést meghozni, akkor

  • a havi szinten jelentkező rezsi költséget látványosan redukálhatod;
  • közvetett módon elősegítheted a környezetvédelmet és fenntarthatóságot;
  • optimális esetben pedig a választott készülék hosszú éveken át kiszolgálhat.
  • Ha nemsokára esedékessé válik a hűtőszekrény, a mosógép, vagy bármilyen más háztartási eszköz korszerűsítése, most már sokkal inkább átlátható energetikai besorolás segítheti a döntéshozatalt.

    Úgyhogy célszerű ennek a tudatában áttekintened, hogy melyik opció lehet a leginkább racionális. Ha pedig hajlandó vagy többet invesztálni egy A vagy B besorolású készülékbe, akkor hosszabb távon is csökkentheted az energiafelhasználás mértékét.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!