Frissen Zalából

2021.04.17. 12:00

MNB: 3000 milliárdra nő az NHP Hajrá keretösszege

Az elhúzódó járványhelyzet kedvezőtlen gazdasági hatásaira és a vállalkozások részéről tapasztalt jelentős igényre tekintettel a monetáris tanács az NHP Hajrá keret­összegének 500 milliárddal, 3000 milliárd forintra történő megemeléséről döntött, hívja fel a figyelmet a jegybank tájékoztatója.

ZH

A kereskedelemben tevékenykedő számos kkv élt az NHP Hajrá nyújtotta hitelfelvételi lehetőséggel

Fotó: Shutterstock

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020 áprilisában indította el a Növekedési Hitelprogram (NHP) legújabb konstrukcióját, az NHP Hajrát. Ez az egyik legfontosabb eszköz a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak tompítására, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széles körű felhasználási lehetőséggel biztosít forrást a kkv-szektornak, hangsúlyozza a közlemény.

A kereskedelemben tevékenykedő számos kkv élt az NHP Hajrá nyújtotta hitelfelvételi lehetőséggel
Fotó: Shutterstock

A konstrukció iránt az indulás óta jelentős érdeklődés mutatkozik: 2021. március végéig 2044 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerződést jelentettek a bankok az MNB-nek, több mint 31 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozáshoz kapcsolódóan.

Az elhúzódó járványhelyzet kedvezőtlen gazdasági hatásait és a konstrukció iránt, a kkv-k részéről jelentkező számottevő finanszírozási igényt figyelembe véve döntött a monetáris tanács a közelmúltban az NHP Hajrá keretösszegének 3000 milliárd forintra történő emeléséről. Az MNB a gazdasági helyreállítás során kiemelt fontosságúnak tartja a kkv-k folyamatos működéséhez és beruházásaik megvalósításához szükséges források biztosítását. Az 500 milliárd forinttal megemelt keretösszegnek köszönhetően a program még több vállalkozás működését, korszerűsítését és növekedését tudja segíteni, vélik a szakemberek.

Az NHP Hajrá konstrukció keretében eddig megkötött szerződések volumenének 31 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 57 százaléka forgóeszközhitel, 12 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelemben, a feldolgozóiparban, az ingatlanügyletek területén, a mezőgazdaságban és az építőiparban tevékenykedő kkv-k vették fel. Annak ellenére, hogy az egy vállalkozás által felvehető hitelösszeget jelentősen megemelte a jegybank a középvállalatok stabilitásának megőrzése és a nagyobb beruházások elősegítése érdekében, az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya: a kihelyezett források több mint negyede mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

Az MNB 2013-ban indult Növekedési Hitelprogramja fontos szerepet játszott abban, hogy a legutóbbi pénzügyi válságot követően növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés tendenciája, ezzel jelentős hatást gyakorolva a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra is. Az idén 8 éves Növekedési Hitelprogramban indulása óta mintegy 70 ezer vállalkozás jutott forráshoz 5400 milliárd forintot meghaladó összegben. A program az MNB becslései szerint mintegy 4,5 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez az elmúlt években.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!