Koronavírus Zalában

2021.04.08. 07:00

A hévízi termelői piac járvány idején is biztonságos

A helyi termelői piacoknak a járványügyi védekezésben, megelőzésben is fontos szerepük van. Erre hívja fel a figyelmet a hévízi piac vezetője, hozzátéve: itt ráadásul garantáltan minőségi magyar termékek kaphatók, és aki itt vásárol, hazai családokat, termelőket segít ezzel.

Péter B. Árpád

Sebők András és sok barátja is főként a termelői piacról szerzi be a szükséges élelmiszereket. Azt mondja, ezek a termékek kiváló minőségűek Fotó: A szerző

A járvány miatt csökkent a helyi piacok forgalma, pedig ezek a zömmel szabadtéri vásárterek most egészségügyi szempontból előnyösebbek, mint a zárt térben működő boltok – fogalmaz Benkő Lajos, a hévízi piac üzemeltetője.

– Könnyen be lehet tartani egymástól a kellő távolságot, nem érnek össze a vevők és nem kell más után fogdosni a műanyag kosarat, hiszen mindenki a saját táskájába vásárol – szögezi le a szakember, hozzátéve: ráadásul itt garantáltan magyar termelők magyar termékeit lehet kapni. A piac szabadtéri élelmiszer-beszerző hely, nem zárt térben tartózkodnak a vevők; ez a legbiztonságosabb.

Sebők András és sok barátja is főként a termelői piacról szerzi be a szükséges élelmiszereket. Azt mondja, ezek a termékek kiváló minőségűek Fotó: A szerző

Szerinte az is fontos szempont lehet, hogy a vásárlók hazai termelőket támogassanak, hiszen ők jelentik az ország önellátásának alapját, súlyos válsághelyzetben elsősorban rájuk számíthatunk. Azt mondja, ha baj van, a multik elmenekülnek, „a magyar paraszt viszont itt marad”.

– Ezért a pandémia idején különösen fontos, hogy magyar gazdákat segítsünk, olyanoktól vásároljunk, akiket ismerünk, akikben megbízhatunk – folytatja Benkő Lajos.

Friss hír, hogy a nemzetközi multik hazai boltjaiban 10 százalékkal csökkent a magyar élelmiszerek aránya, és pont olyan termékkörökben, amit a magyar termelők teljes egészében le tudnának fedni: füstölt áruknál, sajtoknál, más tejtermékeknél – teszi hozzá a piac vezetője, aki szerint ebben a helyzetben a helyi piacoknak még inkább hangsúlyos szerepe van.

Sebők András rendszeres vevője a hévízi vásártérnek. Úgy fogalmaz, nagyon hiányzott a városból egy termelői piac, és örömteli, hogy már tíz éve megszakítás nélkül működik. Mint mondja, a barátai is elsősorban itt szerzik be az élelmiszereket, hiszen ismerik a termelőket, sokakkal szinte baráti kapcsolat alakult ki.

– Lényegesnek tartjuk, hogy a helyi, környékbeli kézműves gazdáknak legyen lehetőségük értékesíteni, megjelenni – szögezi le. – Azzal, hogy itt vásárolunk, őket támogatjuk – fogalmaz Sebők András, megjegyezve: az itt kapható áruk a legjobb minőségi kategóriába tartoznak, hiszen például tartósítószer nélkül készülnek.

A zöldségeken például látni, előző nap még a kertben voltak, frissek, a húsárukat illetően pedig a személyes kapcsolat egyben garancia is, mivel a gazdák a nevüket, arcukat adják az általuk kínált portékákhoz, teszi hozzá Hévíz díszpolgára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!