Egyre több a jó minőségű út

2021.03.12. 07:00

Milyen kerékpárút-fejlesztések történtek Zalában? Pácsonyi Imrét kérdeztük

Néhány hete számoltunk be arról, hogy befejeződött az IronCurtainCycling interreges projekt. A beruházások során többek között kerékpárkölcsönzési pontokat, pihenőhelyeket, e-bike töltőállomásokat, szabadtéri múzeumot, szálláshelyet, új határátlépőt hoztak létre. Pácsonyi Imrét, a Zala Megyei Közgyűlés alelnökét arról kérdeztük, hogy az utóbbi években milyen kerékpárút-fejlesztések történtek Zalában.

Mozsár Eszter

A kerékpárosok előszeretettel használják az új szakaszt Lenti és Kerkateskánd között

Fotó: Zala Megyei Önkormányzat

Nemsokára itt a jó idő, a szabadba vágyók elővehetik a drótszamarakat. Jó hír, hogy egyre több, jó minőségű kerékpárút szolgálja az aktív turizmust és a sportéletet. Az alelnök hosszan sorolta az eddigi beruházásokat és a közeljövő terveit.

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke
Fotó: Zala Megyei Önkormányzat

– A Zala Megyei Önkormányzat vezetésével a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a fenntartható turizmusfejlesztés témájú pályázaton öt évvel ezelőtt kezdődött a munka. Lenti és Csömödér között 10,3 kilométer hosszan fejlesztettek, Zalaszentgróton 4,3 kilométert alakítottak ki – részben építéssel, részben forgalomtechnikai eszközök alkalmazásával. Sármelléken is új szakasszal bővül az eddigi 7,6 kilométeres út. A közeljövőben Kisrécse és Zalasárszeg között kétirányú utat alakítanak ki egy pihenőhellyel. Emellett egy másik TOP-os felhíváson három közlekedésfejlesztési pályázat nyert. Keszthelyen kiépítették a Csapás úti kerékpárutat, Hahót–Fakospuszta között pedig önálló nyomvonalú kétirányú kerékpárutat. Lentiben az egész várost átfogó kerékpárút-hálózatot alakítanak ki részben építéssel, részben forgalomtechnikai eszközök használatával. Hévíz és Cserszegtomaj között önálló nyomvonalú kétirányú kerékpárút épül, valamint Nagyrécse és Kisrécse között az önálló nyomvonalú kerékpár­út mellett forgalomtechnikai fejlesztések lesznek. 2019-ben és 2020-ban hét nyertes pályázat volt. A támogatási szerződéseket már megkötöttük, jelenleg a projektek megvalósításának előkészítési és tervezési folyamatai zajlanak. A turisztikai célú felhívás keretében Lentiben és környékén három új beruházás valósul meg. Lenti és Rédics, valamint Lenti és Lentikápolna városrész között a jelenleg is meglévő kerékpárút korszerűsítését tervezzük, valamint Lenti és Kerkateskánd között a korábbiakban megépített kerékpárút folytatásaként új szakasz épül Lovászin át Tornyiszentmiklósig. Eger­aracsa, Esztergályhorváti, Zalaszabar és Zalaszentmárton érintésével összesen 12 kilo­méter hosszú kerékpárutat alakítanak ki, így kétkerekűvel könnyen elérhetők lesznek a térség főbb turisztikai vonz­erői. Nagyrécse és Újudvar között új kerékpárút­-hálózat valósul meg pihenőhely kiépítésével. A fejlesztések célja olyan kerékpárforgalmi létesítmények kivitelezése, amelyek turisztikai attrakciókhoz csatlakoznak, hozzájárulnak a kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosításához, ezáltal a helyi gazdaság élénkítéséhez és a foglalkoztatás növeléséhez. A hivatásforgalmi fejlesztéseket célzó projektek közül az egyik Zalasárszeg és Galambok között valósul meg, érintve Kisrécsét és Csapit. Keszthelyen megkezdődik a Hévízi úti kerékpárút első ütemének megvalósítása. E fejlesztések mellett Zala megye további nagy beruházása a Murakeresztúrt és Őrtilost összekötő kerékpárút megépítése a Mura-program keretében.

A kerékpárosok előszeretettel használják az új szakaszt Lenti és Kerkateskánd között
Fotó: Zala Megyei Önkormányzat

Pácsonyi Imre elmondta, zajlik a 2021–2027-es pályázati ciklus előkészítése. A megyei önkormányzat az Élhető települések felhívás keretében tervezi kerékpárutak építését. Az elmúlt év őszén a térségi jelentőségű kerékpárutak előkészítésére kormányhatározat biztosított forrást a megyei önkormányzatok részére. A program keretében 16 útszakasz engedélyes és kiviteli terveinek elkészítésére írtak ki közbeszerzést, tájékoztatott az alelnök.

Kapcsolódó tartalom

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kerekparral-megkozelitheto-uticelok-lezarult-a-szloven-magyar-projekt-4928566/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!