nagyszabású fejlesztés

2021.02.27. 07:00

Logisztikai óriásberuházás indul Zalaegerszegen

Európa egyik legmodernebb vasúti-közúti logisztikai központját és konténerterminálját építi fel 15,7 milliárd forintból a Metrans a zalai megyeszékhelyen, amihez a kormány 4 milliárd forint beruházásösztönzési támogatást nyújt. Az önkormányzat TOP-forrásból 1 milliárd forint ráfordítással kiépíti a leendő logisztikai park területéig az útkapcsolatot és a közműveket, s a magyar állam 14 milliárd forintos projekt keretében – a nemzetközi vasúti korridor gyorsabb és közvetlenebb igénybevétele érdekében – megépíti a zalaszentiváni deltavágányt.

Varga Lívia

Így néz majd ki madártávlatból a zalai megyeszékhelyen létesítendő vasúti-közúti konténerterminál

Fotó: Látványterv

Így összességében több mint 30 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg, amely közvetlenül 120, közvetve pedig mintegy 500 új munkahelyet eredményez. A kivitelezés még idén elkezdődik, a létesítmény a tervek szerint 2023-tól több lépcsőben kezdi meg működését.

Így néz majd ki madártávlatból a zalai megyeszékhelyen létesítendő vasúti-közúti konténerterminál
Fotó: Látványterv

A hírt Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Zalaegerszegen pedig Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be a napokban.

– Még csak két hónap telt el azóta, hogy a német Rheinmetall óriásvállalat gyárának alapkövét elhelyeztük – idézte fel Vigh László országgyűlési képviselő. – A beruházás keretében 60 milliárd forintos ráfordítással, 40 hektáros területen épül meg 500 új munkahelyet teremtve a cég új gyára, emellett pedig folytatódik a 265 hektáros területen 45 milliárd forintból megvalósuló ZalaZONE Járműipari Tesztpálya építése is.

A fővárosi bejelentés résztvevői (balról jobbra): Zahalka Attila, Balaicz Zoltán, Nagy László, Szijjártó Péter, valamint Vigh László Fotó: Seres Péter

Balaicz Zoltán polgármester kiemelte: Zalaegerszeg közlekedési és logisztikai szempontból különlegesen jó helyen fekszik. Hangsúlyozta: 170 milliárd forintos ráfordítással 2023-ra elkészül a zalai megyeszékhelyet és az M7-es autópályát összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út, továbbá már készülnek a Zalaegerszeget Körmenddel, a 8-as és a 86-os úttal összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út tervei is, kapcsolatot teremtve északi irányba (Szombathely és Győr), valamint nyugati irányba (Ausztria felé).

Zalaegerszeg közlekedési és logisztikai szempontból különlegesen jó helyen fekszik

Logisztikai szempontból kiemelten fontos a tengeri kikötőkkel való közvetlen kapcsolat, amely a vasúthálózatnak köszönhetően biztosított. Ráadásul Magyarország tengeri kikötőt létesített az Adrián, Triesztben.

– Ugyancsak fontos szerepet töltenek be a légi kikötők. Ebből a szempontból is szerencsés helyen vagyunk, hiszen Magyarországon összesen négy olyan repülőtér van, amely a legmagasabb szintű akkreditációval rendelkezik: Ferihegy, Debrecen, Győr és Sármellék – sorolta a polgármester. – A Hévíz-Balaton Airport jelentős fejlesztés előtt áll, mi magunk is tervezzük az aktívabb szerepvállalást, ráadásul az M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út közvetlenül is összeköti majd a zalai megyeszékhelyet a reptérrel, jelképessé téve a távolságot. Vasúti szempontból ugyancsak tökéletes az elhelyezkedésünk, hiszen a tengeri kikötőktől induló nemzetközi vasúti korridor egyenesen Zalaegerszeghez/Zalaszentivánhoz vezet és itt ágazik el több irányba.

A Metrans a német Hamburger Hafen und Logistik részvénytársaság intermodális szállítmányozással foglalkozó leányvállalata, ezen a területen Európa piacvezetői közé tartozik. Vasúti rendszerével és konténertermináljainak hálózatával a cégcsoport már tíz európai országban szolgálja ki az áruszállítási igényeket. Az önkormányzat 2018-ban vette fel a kapcsolatot a cégcsoporttal egy itt létesítendő konténerterminál és logisztikai központ kialakításának reményében. A tárgyalások folyamatosak voltak, majd 2019 második felében az egyeztetések felgyorsultak.

Végül 2019. december 23-án Balaicz Zoltán polgármester aláírta a vállalat elnök-vezérigazgatójával, Kiss Péterrel a beruházásról szóló szándéknyilatkozatot. A koronavírus-világjárvány ugyan lassította a folyamatokat, de már nem állította meg. A tervezés töretlenül zajlott, folyamatosan egyeztettek az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel, a MÁV-val és a GYSEV-vel, most pedig megtörtént a hivatalos bejelentés is. A megegyezés értelmében a Metrans Európa egyik legmodernebb vasúti-közúti konténerterminálját építi fel Zalaegerszegen.

– A beruházásnak köszönhetően Zalaegerszeg nagy jelentőségű logisztikai csomóponttá fejlődhet a jövőben az adriai-tengeri kikötők és az európai piacok között húzódó közlekedési tengelyen, hiszen az adriai korridor kiemelt kereskedelmi útvonallá válik, és ebben Zalaegerszegnek kulcsszerepe lesz. Ez valószínűleg újabb cégeket fog a városba vonzani. Az sem mellékes, hogy ez a beruházás lesz Magyarország egyik legjelentősebb magánbefektetése a logisztikai iparágban – közölte Kiss Péter elnök-vezérigazgató.

A cég a terminált Zalaegerszeg területén, a nemzetközi vasúti korridor mellett, a járműipari tesztpálya, az északi ipari park és az épülő Rheinmetall gyár közelében, az önkormányzattól megvásárolt területen alakítja ki.

Palkovics László a zalaegerszegi bejelentésen a kormány vasútfejlesztési
elképzeléseit ismertette Fotó: Pezzetta Umberto

A Metrans és a Rheinmetall 500-500 fős bővítése mellett még idén elindul az AVL új kutató-fejlesztő központjának építése, a Mould-Tech Kft. két új üzemcsarnokának kivitelezése, az ECT Hungary telephelyének kialakítása, a FLEX is újabb fejlesztést tervez, és további cégekkel is folynak egyeztetések, így akár 1500 új munkahely is létrejöhet a közeljövőben. Közben folyik a járműipari tesztpálya, a Science Park és a SmartField projekt kialakítása, valamint a drónkompetencia-központ előkészítése is.

– A gazdaság erősödése, az új álláshelyek létrejötte bővíti az önkormányzat mozgásterét, így több forrás jut majd utakra, járdákra, oktatásra, egészségügyre is. A város közgyűlése egyhangúlag fogadta el a Zalaegerszeg 2030 gazdaságfejlesztési stratégiát, melynek a megyeszékhely térségi szerepének megfelelően fontos része a lakhatási lehetőségek bővítése, valamint a szakképzés és az egyetemi képzés jelentős erősítése a zalai, zalaegerszegi fiatalok itthon maradása, itthoni munkavállalásának elősegítése érdekében. Ezzel kapcsolatban hamarosan szintén fontos bejelentések várhatók – árulta el Balaicz Zoltán.

A város dísztermében tartott (a fővárosit követő) bejelentésen beszédet mondott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kiss Péter, a Metrans elnök-vezérigazgatója, Navracsics Tibor kormánybiztos és Vigh László ország­gyűlési képviselő, miniszteri biztos. Balaicz Zoltán polgármester megköszönte a cégnek, amiért Zalaegerszeget választották a beruházás helyszínéül, a tárgyalások során nyújtott segítségért pedig Kiss Péter elnök-vezérigazgatónak, Nagy László ügyvezető és Zahalka Attila kereskedelmi igazgatónak, Vadvári Tibor alpolgármesternek, Oláh Gábornak, a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatójának, Firbás György logisztikai szakértőnek, valamint Kaszás Eszternek és Lukács Péternek mondott köszönetet.

Megjelent Zalaegerszeg Megyei Jogú Város támogatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!