világgazdaság

2020.09.16. 09:09

A Balatonnál veszik a legtöbb gyógyszert

8-8 százalékkal több gyógyszer fogyott Veszprém és Somogy megyében a tavalyi adatokhoz képest.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: goodluz

A legfrissebb adatok szerint a júliusi bruttó gyógyszerforgalom 45,8 milliárd forintot tett ki, a legnagyobb emelkedést két Balaton környéki megye patikáiban mérték – írja a Világgazdaság.

A gyógyszerforgalom júniushoz képest 4 százalékkal, tavaly júliussal összevetve pedig 2,9 százalékkal nőtt országos átlagban. Ennél lényegesen nagyobb volt a növekedés Somogy és Veszprém megyében, ahol mind az előző hónaphoz képest, mind 2019 júliusához képest 8 százalékkal több gyógyszer fogyott.

Az emelkedésben közrejátszik, hogy júliusban már szabadabban mozgott a lakosság, ez pedig a fertőző betegségek általános okozója is lehet, valamint az is, hogy sokan most fordultak orvoshoz azok közül, akik tavasszal, kisebb panaszaikkal nem keresték fel a rendelőt – mondta Virág Zsolt, az elemzést végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke. Mivel rendkívül sokan töltötték nyári szabadságukat a Balaton környékén, nem véletlen, hogy éppen ebben a régióban emelkedtek meg jelentősebben a számok.

Az elemzés szerint júliusban 6 százalékkal csökkent az antibiotikumok és a vírus elleni szerek forgalma.

A kiemelt kép illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!