Segítség leendő vállalkozóknak

2020.08.14. 12:00

Júliustól már a gazdasági kamarák tájékoztatnak a kormányablakok helyett

Július 1-től a gazdasági kamarák nyújtanak tájékoztatást az egyéni vállalkozáshoz szükséges általános információkról, valamint a képesítéshez, illetve a hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött gazdasági tevékenységekről, ez korábban a kormányablakok feladata volt. Az e-Tus.hu oldalon a rendszer publikus és ingyenes felülete elérhetővé vált mindenki számára.

Jóna István

Mindenki számára elérhető a kamarai rendszer Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Vörös Anikótól, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkárától megtudtuk, hogy az ügyfelek többsége a vállalkozás indítása előtt saját maga is próbál tájékozódni, hogy milyen kötelezettségek vonatkoznak rá és csak megerősítést kér, hogy jól értelmezi-e a begyűjtött információkat. Az E-Tus felületén megtalálhatók az egyes gazdasági területekhez tartozó ÖVTJ-kódok, azok további bontása és az adott gazdasági tevékenység részletes leírása. Ezenkívül információt ad arról, hogy képesítéshez, bejelentéshez, engedélyhez kötött-e a végezni kívánt tevékenység. Az e-Tus felület nagy segítséget nyújt a leendő vállalkozó számára a megfelelő ÖVTJ-kód kiválasztásához, hogy képesítés vagy egyéb feltételek hiányában végezheti-e az elképzelt tevékenységet.

Mindenki számára elérhető a kamarai rendszer Fotó: Katona Tibor

– Az elmúlt hónapban napi rendszerességgel érkezett kérdés a vállalkozásindításhoz szükséges szakképzettségek, engedélyek, bejelentési kötelezettség kapcsán, többen személyesen is felkeresték az ügyfélszolgálati irodáinkat, illetve folyamatos volt a telefonos megkeresés is – osztotta meg tapasztalatait Vörös Anikó.

A leendő vállalkozók a tevékenység jellegét illetően széles skálán kértek tájékoztatást a kamarától a vállalkozás-indításhoz. A vendéglátás, a kereskedelem és az építőipar volt a kérdések első számú célpontja. Ezenkívül limuzin-bérbeadás, erdeitúra-vezetés, életmód-tanácsadás, formatervezés, továbbá kávépörkölés, sópárna és gyógynövénypárna készítése is szerepelt a végezni kívánt tevékenységek között. Az ügyfelek többségének a legtöbb esetben nem is a kiválasztott ÖVTJ-kódra vonatkozó végzettség, engedély vagy bejelentés volt kérdéses, hanem az, hogy a kiválasztott ÖVTJ-kód megfelelő-e a tevékenység végzéséhez.

Vörös Anikó elmondta, gyakran előfordul, hogy egy-egy tevékenység leírása a végezni kívánt módon konkrétan nem található meg egyik ÖVTJ-szám alatt sem, így a tevékenységet nem lehet egyértelműen besorolni. Ilyenkor azt javasolják, hogy az ügyfél a ksh.hu oldalon (kapcsolat címszó alatt) keressen ÖVTJ-besorolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!