Reprezentatív kutatás

2020.07.16. 15:00

Sokan dolgoznak részmunkaidőben

A multinacionális cégekre nem kiterjedő, 835 vállalkozást magában foglaló reprezentatív kutatást végzett június elején a GKI Zrt. A cél: képet alkotni arról, hogy a Covid-19 járványt követő hatósági szigorítások részleges feloldásával az egyes vállalkozásokon belül hogyan változtak meg a foglalkoztatási formák.

ZH

Az otthon dolgozók aránya átlagosan 3 százalék

Fotó: Shutterstock

Az öt fő feletti vállalkozások körében (a multinacionális cégeket nem tekintve) június elejéig nagyságrendileg 110 ezer főt (5,5 százalék) bocsátottak el, illetve jelentős munkaköri átszervezéseket hajtottak végre (távmunka, állásidő, kényszer-szabadságolás). Az öt fő alatti vállalkozásokkal együtt ez országosan 160-170 ezer elbocsátást jelent. A kkv-szektor esetében a foglalkoztatottak közel 76 százaléka jár be dolgozni a munkahelyére. A (hazai tulajdonú) nagyvállalatoknál ez az arány jóval magasabb, csaknem 92 százalék. Vagyis a rugalmasabb munkavégzést inkább a hazai kisvállalkozások tették lehetővé dolgozóiknak.

Az otthon dolgozók aránya átlagosan 3 százalék
Fotó: Shutterstock

Jól mutatja a nagyvállalatok tőkeerősségét a kkv-szektorral szemben az állásidőn és a (fizetett vagy fizetés nélküli) szabadságon lévők aránya, amely a nagyvállalatoknál 0,5 százalék, szemben a kkv-szektorral, ahol ez a szám kiugróan magas (négy százalék). Az otthon dolgozók (távmunkások) aránya átlagosan három százalék volt (ezen belül a nagyvállalatoknál két, a kisvállalkozásoknál öt százalék). Jelentős a rész­munkaidőben foglalkoztatottak aránya a nagyvállalatoknál (15 százalék), miközben ez mindössze hat százalék a kkv-k között. Ha a válság elhúzódna, akkor a részmunkaidősök, az állásidőn, illetve a jelenleg kényszerszabadságon lévők jelentős része várhatóan munkanélkülivé válna, amennyiben a kormány nem hoz további munkahelymegtartó intézkedéseket, állapítja meg a GKI elemzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!