Fokozatosan csökken a külföldi érdekeltségű nagyvállalatok aránya

2020.07.09. 07:00

Egyre több a hazai tulajdonú milliárdos cég

Egyre több az 1 milliárd forint éves árbevétel feletti cég hazánkban, de közülük is a tisztán hazai érdekeltségűek száma növekszik a legjobban, közölte friss elemzésében az Opten cég­információs szolgáltató.

ZH

A járvány gazdasági hatásai megtörhetik a nagyvállalatok számának növekedését

Forrás: Shutterstock

Mint közölték, jelenleg már több mint 10 ezer olyan társaság van bejegyezve Magyarországon, amelynek az éves nettó árbevétele meghaladja az 1 milliárd forintot. Évek óta dinamikusan növekszik a „milliárdos” cégek száma, 2011-ben még csak 6500 ilyen volt az országban, de néhány év alatt több mint 50 százalékkal növekedett ez a cégbázis.

A járvány gazdasági hatásai megtörhetik a nagyvállalatok számának növekedését
Fotó: Shutterstock

A dinamikus növekedést nagyon nagy részben a tisztán hazai érdekeltségű milliárdos cégek megjelenése eredményezte. Míg a külföldi érdekeltségű nagyvállalatok száma évről évre stagnál vagy alig emelkedik, addig a hazai érdekeltségű társaságok száma egyre gyorsuló sebességgel nő. A 2017-es beszámolókhoz képest például a 2018-as adatokban több mint 1000 új, milliárd forint feletti, tisztán hazai érdekeltségű cég található. Jelenleg mintegy 7 ezer hazai érdekeltségű olyan vállalkozás található Magyarországon, amelynek minden tulajdonosa és minden végső tulajdonosa magyarországi című magánszemélyekhez és intézményekhez köthető.

A tendencia eredményeképpen a külföldi érdekeltségű nagyvállalatok aránya fokozatosan csökken az országban. Míg 2011-ben 41 százalék felett volt a külföldi érdekeltségű milliárdos cégek aránya, ez az érték mára 31 százalékra csökkent. Hasonló tendencia figyelhető meg a 100 millió forint éves árbevételt meghaladó cégek körében, ez esetben a külföldi tulajdonarány 18 százalékról 12 százalékra csökkent.

A külföldi érdekeltségű cégek tulajdonosi körét vizsgálva is jelentős átrendeződés látszik. Magyarország két tradicionális kereskedő­partneréhez, Németországhoz és Ausztriához köthető cégek száma nemcsak arányaiban, de abszolút értékben is fokozatosan csökken. Az érdekeltségi toplistát ugyan még Németország vezeti, de a 2011-es adatokhoz képest 27,8 százalékkal csökkent a számuk. Az érdekeltségi lista 3. helyén szereplő Ausztria pedig 18 százalékos hazai cégszámcsökkenést szenvedett el az évek alatt. Szintén érdekesség, hogy az Egyesült Államokhoz köthető cégek száma is meredeken csökken napjainkban is. A nyugat-európai tulajdonosok azonban nem minden esetben vannak lemorzsolódóban, az Olaszországhoz és Nagy-Britanniához köthető cégek száma például emelkedik. A toplistán még megtalálhatók olyan országok, ahol vélhetően nem a valódi gazdasági érdek emelte be az országot a kiemelt szereplők közé. Az Ukrajnához köthető cégek száma például fokozatosan nő, de az adatok azt mutatják, hogy ezek jelentős része problémás, így részben szürkegazdasági okai lehetnek a kötődésnek. A listán szereplő, regisztráltan offshore kötődésű cégek száma továbbra is jelentős, de csökkenőben van.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai vélhetően megtörik majd a nagyvállalatok számának növekedését. Várhatóan a cégek jelentős részének árbevétele visszaesik, legalábbis nem növekszik tovább olyan dinamikusan a milliárdos cégek száma, mint az előző években. A gazdasági visszaesés fontos mérőpróbája lesz mind a hazai, mind a nemzetközi érdekeltségű cégek tőkeerősségének, stressztűrésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!