A járvány közbeszólt

2020.06.02. 07:00

Jövőre készülhet el Zala zászlósbora

Habár szerették volna idén asztalra tenni Zala zászlósborát a megye borászai, tervüket keresztülhúzta a korona­vírus-járvány.

Horváth-Balogh Attila

Mint arról többször beszámoltunk lapunkban: a megye borászai összefogtak annak érdekében, hogy megalkossák Zala úgynevezett zászlósborát. Meghatározták azokat a kritériumokat, melyek alapján összeállítható a borvidéket reprezentáló cuvée, amely a Zalai Borút égisze alatt valósul meg, s létét az indokolja, hogy a Zalai borvidék ma még a sok-sok erőfeszítés ellenére sincs az őt megillető helyen a köztudatban. Szabadics Zoltán, az ötlet gazdája, egyesületi tag korábban elmondta: az 1800-as évek lebegnek a szemeik előtt, amikor a borvidéket a legjobbak között tartották számon, olyannyira, hogy még nagy nemzetközi megmérettetéseken is sikerült aranyérmet elhoznia a zalai bornak.

A termőhelyi adottságok azóta is változatlanok, tehát minden lehetőség adott, hogy Zala újra a legjobbak közt legyen. E célt szolgálná a megye zászlósbora, amely sajnos idén nem készülhet el – tudtuk meg Szabadics Zoltántól –, azon oknál fogva, hogy a házasításba kerülő borok kiválasztásához szükséges előzsűrizések nem rendezhetők meg, illetve a kiskereskedelmi borértékesítés szinte teljesen leállt. Ám a háttérmunka nem áll le, a projektben részt vevő borászok a jövő évre készülnek, amikor reményeik szerint elkészíthetik a zalai zászlósbort.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!