Remek programok

2020.05.05. 10:00

Zalai magbörzét szerveznek a kertbarátok

A Zalaegerszegért díjjal kitüntetett kertbarát kör az idén remek programokkal kívánta megkoronázni az elismerést, de utoljára a nőnapi rendezvényüket sikerült megtartaniuk. Kárpótlásul szenzációs ötlet megvalósításába kezdtek.

Fincza Zsuzsa

Mrakovics Miklósné (középen) a különleges málnából hajtást visz majd a börzére. Mellette Pusztai Napsugár és Milley Istvánné

Fotó: Fincza Zsuzsa

– Nagyon sajnáljuk a hasznos előadásokkal, bemutatókkal együtt kútba esett egészségnapot, de még ennél is jobban fáj, hogy elmaradt a jubileumi, 50. borversenyünk – rengeteg előkészítő, szervezőmunka veszett kárba, ráadásul a gazdák már szüret óta készültek rá, hogy minden eddiginél remekebb borokkal rukkolnak ki. A Radnóti utcai zöldóvodában különböző növényeket terveztünk ültetni, s hiába ígértük meg még tavaly, hogy folytatjuk az Erdődy-Hüvös-kastély parkjának rendbetételét, fűszer- és gyógynövénykertjének felfrissítését, a járvány­veszély közbeszólt. Úgy tűnik, keresztet vethetünk a tapolcafői tanulmányutunkra, a csentei és a nagyatádi kirándulásunkra is – sorolta a füstbe ment terveket Mrakovics Miklósné, a Zalaegerszegi Hagyományápoló Kertbarát és Kulturális Egyesület elnöke, persze nem a lakásba begubózva, hanem a kertre nyíló teraszon, demonstrálva, hogy nem véletlenül tűzte zászlajára a kertbarátságot az 52 évvel ezelőtt alakult közösség.

A tagság telefonon, e-mail­ben, közösségi oldalán tartja egymással a kapcsolatot, de időnként személyes találkozásra is szükség van. Az elmaradt programokért kárpótlásul ugyanis nagy ívű újdonsággal készülnek, aminek előkészítése alapos megbeszélést igényel – természetesen a szabályok maximális betartása mellett. Mrakovics Miklósné ezúttal a Magyarország legszebb konyhakertje mozgalom többszörös egerszegi győztesével, Milley Istvánnéval és az egyesület legfiatalabb tagjával, Pusztai Napsugárral tartott ötletbörzét.

Mrakovics Miklósné (középen) a különleges málnából hajtást visz majd a börzére. Mellette Pusztai Napsugár és Milley Istvánné
Fotó: Fincza Zsuzsa

 

– Már az elmúlt években is beszéltünk róla, hogy tél végén, a tavaszi szezon kezdete előtt kellene egy nagyszabású zöldség- és virágmagbörzét szervezni. Az országban több helyen már évek óta sikerrel bonyolítják le, berhidai kertbarátainknak például ez az egyik ikonikus rendezvényük, igaz, ők termelik és árulják is a zöldség- és virágmagokat, szaporítóanyagokat. Amúgy a vetőmag- és palántacsere kis csoportos formában a mi közösségünkben is működik, ezt szeretnénk kiterjeszteni nemcsak az egész egyesület, hanem a város és környéke, sőt, akár a megye amatőr kertészkedőire is – avatott be a tervükbe az elnök, hozzátéve, hogy a feltételek és egyéb részletek kidolgozására ugyan még van idejük, ám a zöldség- és virágmagok, gumók, hajtások megteremtését most kell megalapozni, nyáron és ősszel pedig megvalósítani.

– A kertemben most éppen nagy tömegben virágzik a madársaláta, hagyom az összeset magot érlelni, bizonyára lesz majd, aki szívesen vet belőle. A csírázásba kezdett különleges vöröshagymákból is elültetek párat, hadd neveljenek magot, s a fiókhagymákat növesztő fokhagymákkal is bővítem majd a kínálatot – tette hozzá Milley Istvánné, aki az idén is harmincféle paradicsomot és közel annyifajta paprikát ültet. Mint mondja, eddig is szedett belőlük magot, de az idén másokra is gondol. – Mániám, hogy beszerezzem a különleges növényeket, az idén éppen lila borsót, kínai méteres babot, jamszgyökeret, s ezekből is igyekszem szaporítóanyagot nyerni.

Természetesen a különlegességek mellett a jól bevált zöldségeinkből – „falusi” paprikákból, paradicsomból, borsóból, babból, uborkából, cukkiniból, főző- és sütőtökökből – is szedjünk vetőmagot. A kétnyári gyökérzöldségeket hagy­juk kibontakozni, a földben hagyott elöregedett tavalyi sárgarépa, petrezselyem, zeller, paszternák hamarosan szárat növeszt s virágba borul.

– Nálunk mindig rengeteg kardvirág, dália nyílik, az ősszel kiszedett gumóikból jut majd a börzére is – jegyezte meg a 11 éves Pusztai Napsugár, aki nagymamájával már óvodáskorától részt vesz a kertbarátok rendezvényein, s a virágoskertben is évek óta hasznossá teszi magát.

– Mindenkinek van kedvenc zöldsége, virága, cserjéje, aminek magját, gumóját, hajtását fel tudja ajánlani a börzén, és amiért cserébe hozzájuthat ahhoz a

növényhez, amire vágyott. Egy kis munkával sokat spórolhatunk, hiszen a cserével hozzájuthatunk a máshol már bizonyított kultúrnövényekhez. A börze részleteit még finomítjuk, de aki részese kíván lenni, már elkezdheti a felkészülést – javasolta végezetül Mrakovics Miklósné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!