Csökkent a szelektív hulladék átvételi ára

2020.05.22. 11:30

Stabilizálódott a Zala-Müllex pénzügyi helyzete

Nyereséggel zárta a tavalyi évet a Zala-Müllex Kft., az önkormányzati cég üzleti jelentését elfogadta nemrég a közgyűlés nevében veszélyhelyzetben eljáró Balaicz Zoltán polgármester.

Szabó Judit

A zalaegerszegi depónia betelt, Vas megyébe viszik a hulladékot

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A társaság az ipari és kereskedelmi hulladékok begyűjtését és kezelését végzi, valamint hulladékgazdálkodási létesítmények üzemeltetésével foglalkozik, elsősorban Zala és Vas megyében. Mindezek mellett részt vesz közszolgáltatási feladatok ellátásában is, mint például a síkosságmentesítés, az útkarbantartás és az útfelügyelet.

A tavalyi évről szóló üzleti jelentéséből kiderült: a kft. pénzügyi helyzete stabilizálódott, a követelésállománya csökkent, így az előző évvel ellentétben 2019-ben már nem voltak likviditási problémái.

A zalaegerszegi depónia betelt, Vas megyébe viszik a hulladékot
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Zala-Müllex Kft. adózott eredménye 77 millió forint volt, az értékesítés nettó árbevétele pedig 2,6 milliárd forint, az árbevétel az üzleti tervhez képest 84 százalékban teljesült. Ebben közrejátszott, hogy a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. év közben átvette a cégtől a zalai lakossági hulladékbegyűjtés és részben a hulladékkezelés feladatait. Az árbevételre és az eredményre jelentős hatással volt az is, hogy a szelektíven begyűjtött anyagok átvételi ára nagymértékben csökkent. A műanyaghulladék esetében 25 százalékkal, a papír és karton esetében átlagosan 50 százalékkal estek vissza a másodnyersanyag-felvásárlási árak a 2108-as árakhoz képest. A cég fejlesztési tervei több mint 50 százalékban teljesültek, többek között tehergépkocsikat vásároltak 2019-ben.

A társaság tavaly már nem a zalaegerszegi búslakpusztai depóniára szállította a lerakásra kerülő hulladékot, mivel az teljesen betelt, így a Vas megyei Harasztifaluba viszik a szemetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!