Koronavírus Zalában

2020.05.24. 08:00

A turizmus újraélesztését is szolgálja a támogatás

Az alsópáhoki Kolping hotel 125 dolgozójának bérköltségéhez nyújt támogatást a kormány. Az erről szóló okiratot szombaton Palkovics László innovációs és technológiai miniszter adta át, aki az eseményen szólt arról is, hogy országosan 110 ezer ember foglalkoztatásának támogatására nyújtották be igényüket a hazai vállalkozások.

Keszey Ágnes

Manninger Jenő, Baldauf Csaba és Palkovics László a támogatói okirat átadásakor

Fotó: Keszey Ágnes

A munkahelyek megőrzése és újabb munkahelyek teremtése a célja a kormány gazdaságvédelmi akciótervének. Ennek részleteit ismertetve Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy a koronavírus járvány miatt 170 ezren esett ki a munkaerőpiacról. Az állam a dolgozók foglalkoztatását egyrészt a rövidített munkaidő kompenzációjával segíti, ez 110 ezert embert érint. A kutatás-fejlesztési szférában dolgozók bérének negyven százalékát a kormány biztosítja. 80 milliárd forintot biztosít az állam új munkahelyek létrehozására. Ez 70 ezer embert érinthet- bérköltségüket hat hónapig a kormányzat biztosítja. A miniszter több más állami finanszírozási forma ismertetése mellett szólt a képzések támogatásáról is, külön kiemelve az informatikát, hiszen e területen munkaerőhiány van. Az alsópáhoki Kolping hotelnek nyújtott kormányzati bértámogatás kapcsán kiemelte, hogy a turizmust és a vendéglátást érintette leggyorsabban a vírus hatása, újraindítására is kidolgozták a támogatási konstrukciót. Beszéde után a szálloda vezetője pedig arról szólt, hogy a járulékcsökkentés és a rövidített munkaidő bevezetése nagy segítséget jelentett a munkatársak megtartásához, a továbbfoglalkoztatást a mostani, három hónapra, a szinte teljes létszámra szóló bértámogatás is segíti.

Manninger Jenő, Baldauf Csaba és Palkovics László a támogatói okirat átadásakor
Fotó: Keszey Ágnes

- 125 dolgozóra tudtuk megkérni a támogatást, ez havi szinten nagyjából 7,9 millió forint- mondta Baldauf Csaba igazgató. Manninger Jenő országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet, hogy a járvány a térséget különösen nehéz helyzetbe hozta, hiszen itt minden második munkahely a turizmushoz, vendéglátáshoz kapcsolódik. Kiemelte, hogy a kormányzati támogatás a rentábilis működéshez, a szolgáltatások biztosításához és a munkahelyek megőrzéséhez is hozzájárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!