Stressztűrőbb lett a gazdaság

2020.03.07. 08:00

A diákok tájékozottak, de segíteni kell őket pénzügyi kérdésekben

Egyetlen perc alatt 30 millió forint adóbevétel folyik be a magyar költségvetésbe. Többek között ezt is megtudhatták a ­Bibó-gimnázium fiataljai a Pénz7 sorozat záró elő­adásán.

Péter B. Árpád

Izer Norbert tájékoztatja a tanulókat

Fotó: Péter B. Árpád

Erre az alkalomra visszatért a hévízi intézmény falai közé az itt végzett Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, aki szakterületén túl a biztosításokról és az öngondoskodás fontosságáról beszélt a diákoknak.

– A születésünktől fogva pénzügyekkel találkozunk – hangsúlyozta a Cserszegtomajon felnőtt szakpolitikus –, hiszen az újszülöttek babakötvényt kapnak, van adó- és tajszámuk, s már a középiskolás diákok is napi szinten hoznak pénzügyi döntéseket, még ha ez nem is tudatosul bennük. Fontos, hogy felkészítsük őket arra, ezt átgondoltan tegyék.

Izer Norbert tájékoztatja a tanulókat
Fotó: Péter B. Árpád

Izer Norbert szerint a mostani fiatalok sok mindent tudnak erről a témáról, csak az a kérdés, hogy az ­információk megfelelő forrásból érkeznek-e hozzájuk. Egy-egy ilyen előadás arra is jó, hogy felhívják a figyelmüket, mely honlapokon, fórumokon kaphatnak hiteles, megalapozott tájékoztatást, tette hozzá.

Az adóügyi államtitkár lapunk kérdésére kifejtette, a pénzügyi tudatosság terén előrelépett a magyar társadalom, de még mindig nem vagyunk az európai középmezőnyben, a tervezés, a költségvetés-készítés nem épült be a családok mindennapjai­ba. Hozzátette, a gazdasági válság sokakat érintett, utána látszott e téren pozitív elmozdulás, de a folyamatot gyorsítani kell. Ennek egyik eszköze lehetne, hogy a pénzügyi ismereteket a Nemzeti alaptanterv részeként oktatnák.

– A pénzügyi szektorba vetett bizalom helyreállt a válság óta – folytatta Izer Norbert –, most már sokkal megfontoltabbak az emberek és a bankok is, és a teljes magyar pénzügyi rendszer válságállóbb, mint 2008-ban volt. Stressztűrőbb lett a gazdaság, így a központi költségvetés és a családok gazdálkodása is.

A Bibó-gimnáziumban az országos Pénz7 sorozathoz kapcsolódva ezen a héten a tizenegyedikesek a biztosításokkal, az alsóbb évfolyamosok pedig a bankkártyahasználattal, így a pénzügyi és digitális biztonság szabályaival ismerkedtek, interaktív módon, sok feladatot megoldva.

– Diákjaink érdeklődők voltak – összegzett Tombor Ildikó munkaközösség-vezető –, s az is kiderült, hogy már a 15 évesek is tájékozottak például a bankkártyákkal kapcsolatos kérdésekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!