Digitalizáció, zöld technológia és beruházások

2019.11.20. 14:00

A szlovén–magyar járműipari együttműködésről egyeztettek a miniszterek Lendván

Gazdaságélénkítő együttműködésekről tárgyalt kedden Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Zdravko Pocivalšek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel, valamint Magyar János lendvai polgármesterrel.

Korosa Titanilla

Zdravko Pocivalšek, Palkovics László és Magyar János a sajtótájékoztatón

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

Sajtótájékoztatót tartottak

A lendvai találkozó előtt a miniszterek a maribori egyetemen találkoztak, ahol a járműipar területén való további együttműködésekről egyeztettek, majd a megbeszélések részleteit sajtótájékoztatón ismertették.

Zdravko Pocivalšek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Magyar János lendvai polgármester a sajtótájékoztatón Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Zdravko Počivalšek a két ország kapcsolatáról elmondta, hogy a kereskedelmi árucsere-forgalom idén 2,4 milliárd euró volt, míg a magyar turisták 500 ezer vendégéjszakát töltöttek Szlovéniában. A jövőbeni együttműködés területei közt pedig felsorolta a digitalizációt, a zöld technológiákat és a beruházásokat. Hozzátette, hogy a szlovén–magyar–osztrák határ menti térséget közösen kell fejleszteni, ennek jó alapját képezi a zalaegerszegi járműipari tesztpálya, ahol jelen lesznek a szlovén vállalkozók és egyetemisták is.

Céljuk, hogy Lendva újra gazdasági központ legyen

Palkovics László először arról számolt be, hogy idén már több, a járműipar területét érintő megállapodást kötöttek. Majd a Muravidék speciális fejlesztési kérdéseiről elmondta: úgy látják, hogy a határ menti vidékek nehezen tartják meg a fiatal munkaerőt. Megoldás lehet új cégek letelepedése, melyek vagy a helyi hagyományokra építenek, vagy új ötletekkel jelennek meg, mint például a mesterséges intelligencia. Hozzátette: fontos, hogy a legújabb technológiákkal a diákok már korán megismerkedjenek, amit a tervek szerint egy sajátos duális képzési együttműködés is szolgálna a zalaegerszegi intézmények és a maribori egyetem között. Emellett a lendvai oktatást is támogatják, egy robotikai berendezés megvásárlásához nyújt segítséget az innovációs minisztérium.

Magyar János elmondta: céljuk, hogy Lendva újra gazdasági központ legyen. Beszélt arról is, hogy az egykori Nafta vállalat területe iránt vannak érdeklődők, szeretnék ezt a területet revitalizálni, a jövőben pedig geotermikus erőművet kialakítani, ami megújuló energiával látná el a térséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!