Önkéntes nyugdíjpénztári teljes költségmutató

2019.10.14. 08:00

Összehasonlíthatóak lesznek a költségek

Önkéntes nyugdíjpénztári teljes költségmutatót vezet be új ajánlásában a Magyar Nemzeti Bank, amely révén 2020-tól összehasonlíthatóvá válnak két szektor, az élet- és nyugdíjbiztosítók, illetve a pénztárak költségei.

ZH

Jövő tavasztól számológép nélkül is összehasonlíthatóvá válnak az adatok Fotó: Shutterstock

A hazai megtakarítási élet- és nyugdíjbiztosításokra már 2010 óta kiszámított teljes költségmutató (tkm) egyszerűen, könnyen összehasonlítható módon egyetlen mutatószámban fejezi ki az adott termék összes költségét, olvasható a jegybank lapunkhoz eljuttatott tájékoztatójában.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tkm egy feltételezett pénztártag hosszú távú megtakarításait modellezi, s az annak befizetéseiből és megtakarításaiból levont költségeket fejezi ki egyetlen értékben. Kiszámításakor figyelembe veszik a pénztár által felszámított valamennyi költséget, így a befektetések közvetett terheit is (azaz az adott pénztári portfólióban lévő befektetési alapok költségeit). A számítási modell a választható portfóliós rendszert működtető pénztárakon belüli különböző portfóliók eltéréseit is figyelembe veszi, így azoknál eltérő tkm-értékek jelennek meg.

Jövő tavasztól számológép nélkül is összehasonlíthatóvá válnak az adatok Fotó: Shutterstock

Az ajánlás szerint a tkm-et a pénztárak számítják ki, mivel a költségekre vonatkozó naprakész adatok náluk találhatók. A nyugdíjpénztári termékek hosszú távú jellege miatt a számítást 10, 20 és 30 éves időtartamokra, 45, 50 és 55 éves életkorú tagra és havi 25 ezer forint tagi befizetésre vetítve célszerű elvégezni. Az így kalkulált tkm-értékeket a pénztárak beküldik az MNB-nek, és ha van, internetes felületükön is közzéteszik. A jegybank saját honlapján 2020 tavaszától teszi közzé a nyugdíjpénztári tkm-értékeket a fogyasztók tájékoztatására.

Az ügyfelek így jövő tavasztól egyszerűen összevethetik az élet- és nyugdíjbiztosítók, illetve az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit. Mindez növelheti a fogyasztói tudatosságot, és mindkét nyugdíj-előtakarékossági szektorban erősítheti a piaci versenyt.

Mint az MNB által most közzétett adatokból kiderül: tavaly tovább csökkentek az önkéntes nyugdíjpénztárak díjterhelési mutatói. A klasszikus, a működési költségeket a pénztár vagyonára vetítő díjterhelési mutató 2018-ban már csak 0,76 százalék volt. A jegybank által tavalytól közzétett korrigált díjterhelési mutató tavaly közel tizedével mérséklődött, s így 0,75 százalék lett. Utóbbi alakulása azt mutatja, hogy az elmúlt 16 évben 33,6 százalékkal csökkentek a pénztárak által felszámított működési díjak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!