Hulladékelhelyezés

2019.09.12. 14:00

Megtelt a búslakpusztai lerakóhely – Már folyamatban van a bővítés előkészítése

A várostól dél felé haladva az országútról is jól látszik, milyen magasra nőtt a hulladékhegy a búslakpusztai regionális hulladéktárolóban. Mint korábban írtunk róla, a depó szinte megtelt, a városban keletkező kommunális hulladék nagyobb részét a Vas megyei Harasztifaluban lévő lerakóba, valamint Zalabérbe szállítja a szolgáltató.

Hajdu Péter

Mostanra hegyet alkot a 18 év alatt felgyűlt hulladék

Forrás: Zalai Hírlap / Archív

Fotó: Pezzetta Umberto

Mekkora mennyiségű depónia gyűlt fel a megyeszékhely határában, és mi lesz a folytatása a zalaegerszegi hulladékelhelyezésnek, kérdeztük Gecse Péter alpolgármestert.

– A majdnem megtelt, önkormányzati tulajdonban levő lerakóhely a korábbi PHARE-program beruházásaként valósult meg, és 2001. július 1-jén nyílt meg. Az akkori hulladékmennyiség alapján történt becslések szerint mintegy húsz évre prognosztizálták az élettartamát, és majdnem pontos lett a prognózis. Persze közben nemcsak a város fogyasztása, hanem a szolgáltatási terület is változott. Korábban, a szolgáltatást végző Zala-Depo Kft. idejében történt piacbővülés, nőtt a hulladék beszállítási területe. Azóta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. belépett a rendszerbe, és a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. a térségi közszolgáltató. Tavaly közel 26 ezer tonna hulladékot raktak le az egerszegi depóba. Ebből a mennyiségből hozzávetőleg 19 ezer tonna származott Zalaegerszegről. A 2001-es indulásától pedig összesen közel 725 ezer tonna hulladék került a búslakpusztai depóba – vázolta az alpolgármester a létesítmény múltját.

Mostanra hegyet alkot a 18 év alatt felgyűlt hulladék
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap / Archív

Gecse Péter hozzátette, a búslakpusztai lerakóba még napjainkban is történik beszállítás, de mint mondta, ezek a szolgáltató cég működése során keletkező technológiai hulladékok, illetve konténeres szállítás. A megyeszékhely kommunális hulladékának nagyobb részét már a Harasztifaluban levő lerakóhelyre viszik, kisebb része pedig a zalabéri lerakóba kerül.

A Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. vezetőjétől, Horváth Mártontól kapott adatok szerint az idei második negyedévében Zalaegerszeg határában összesen 2900 tonna hulladékot helyeztek el, amiből 1100 tonna származott a lakosságtól. Ezt közvetlenül a gyűjtőautók fuvarozták be, a többi termelési és konténeres szállításból származó hulladék. Ezzel szemben az említett időszakban mintegy 3700 tonnát vittek a kukásautók a Harasztifaluban levő lerakóba.

A 2001-es nyitás előtt még üresen tátongó létesítmény
Fotó: ZH

– A folytatást tekintve nem fog megszűnni a búslakpusztai kommunális hulladéktároló. Egy­részt, mivel van ott egy szelektív válogatócsarnok, és megépült a kommunális hulladékválogató, így továbbra is termelődik olyan maradék hulladék, aminek az elhelyezését meg kell oldani. A közelség alapján itt nyilván olcsóbb a folytatás. A lerakóhely bővítésére már korábban elkészültek a tervek, de akkor még a cég teherbírása és a rendelkezésre álló önkormányzati forrás sem volt elég a megvalósításra. Most a Zalaispa társuláson keresztül egy KEHOP projekt készült, aminek egy része az egerszegi depó ütemezett bővítését tartalmazza. A meglevő önkormányzati területhez továbbiakat vásároltunk, így a beruházás feltételeinek teljesülése – pályázati források, közbeszerzési eljárás – után megindulhat a depóniabővítés Búslakpuszta térségében, egy körülbelül kéthektáros területen. Ez az egyik rövidtávú terve az önkormányzatnak – közölte Gecse Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!