Kiugró áprilisi növekedés

2019.06.17. 17:30

Országos viszonylatban a nyolcadik helyen áll a zalai építőipari termelés

Áprilisban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 40,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, márciushoz képest, a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján viszont 3,8 százalékkal csökkent a termelés, tájékoztat a Központi Statisztikai Hivatal.

Hajdu Péter

Az ellenőrzött munkáltatók húsz százaléka az építőiparban tevékenykedik Illusztráció: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Mindkét főcsoportban nőtt

Az építőipar mindkét építményfőcsoportjának nőtt a termelése egy éves összehasonlítás szerint: az épületeké 34,3, az egyéb építményeké 47,9 százalékkal. Az épületeknél ipari, lakó- és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések eredményezték a növekedést.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 54,3, az egyéb építmények építésében 47,9, a speciális szaképítésben 23,4 százalékkal nőtt.

Fotó: MW grafika

A megkötött új szerződések volumene 4,4 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 19 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 19 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek körében a nagy értékű ipari beruházások mellett főleg oktatási és sportlétesítmények kivitelezésére kötöttek szerződéseket. Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 50,3 százalékkal nagyobb, az egyéb építményekre vonatkozóké 19,3 százalékkal kisebb volt, mint 2018. április végén.

Körkép

A statisztikai hivatal adatai szerint Zala megyében a megyei székhelyű építőipari termelés értéke áprilisban 6,747 milliárd forint volt, ami tavaly áprilishoz képest 92 százalékos bővülést jelent. A Nyugat-Dunántúli Régióban a friss zalai adat a két másik megye közötti. A vezető ezúttal is Győr-Moson-Sopron megye, ahol a megyei székhelyű építőipari termelés áprilisban 10,33 milliárd forint volt, a győriek esetében ez egy év alatt 62,5 százalékos növekedést jelent.

Vas megyében viszont az aktuális építési adatok negatív előjellel szerepelnek. A szomszéd megyében áprilisban 4,426 milliárd forint értékű építőipari termelést regisztrált a statisztika, ami 39,7 százalékos csökkenés a tavaly áprilisi helyzethez képest. A megyei székhelyű építőipari termelési értékeket tekintve, az áprilisi teljesítményeket összehasonlítva Zala megyét hét megye előzi meg csupán az országban. Ez a helyzet nyilván a Zalát érintő, folyamatban levő nagyberuházásoknak, köztük az M76-os gyorsforgalmi út, a járműipari tesztpálya építésének köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!