Csökkenő hátralékok

2019.06.04. 16:00

Nyereséggel zárta 2018-at az önkormányzati lakáskezelő

A bérlői hátralékok csökkentése és az önkormányzati lakásállomány állagának megőrzése, javítása volt a lakáskezelő kft. fő célkitűzése tavaly. Az eredményeket a legutóbbi közgyűlésen tekintették át.

Szabó Judit

Tavaly a tervezettnél több, 424 millió forintos nettó árbevételt ért el a Lész Kft., és nyereséggel zárta az évet. Lakbérekből, helyiségbérleti díjakból csaknem 30 százalékkal több bevétel folyt be, mint 2017-ben, amiben közrejátszik a tavalyi lakbéremelés és a bérbeadási tevékenység áfamentességének választása.

Az önkormányzati lakások háromnegyedét szociális alapon, negyedét költségelven adták ki. Hetvenöt lakásban éltek szerződés nélkül bérlők, akiknek tartozás miatt mondták fel a bérleti megállapodását.

A hátralékok kezelése évek óta az egyik legfőbb feladat a cégnél. Az elmúlt időszakban egyre csökkent a kintlevőség, a 2017. végi 105 millió forintról tavaly év végére 82 millió forint körüli összegre. Ebből 58 millió forint az elmaradt bérleti díj, és közel 24 millió a közüzemi díj, amit a kft. fizetett ki a lakók helyett a társasházaknak. A hátralékkezelés eszközei széles skálán mozognak a tartozókkal folytatott egyeztetéstől a kilakoltatásig. Az adósokkal szembeni következetes fellépés miatt ma már egyre inkább fizetni képes és hajlandó lakók élnek a bérleményekben. A szerződés nélkül bérlakásban lakóknak egyébként a megállapodás felmondásától számított harmadik hónap után dupla bérleti díjat kell fizetni, tavaly 16 bérlőt érintett ez a kötelezettség.

A lakáskezelő 22 üres önkormányzati lakást újított fel 2018-ban mintegy 40 millió forintért. Tíz lakást eladott és egyet vásárolt az önkormányzat. A Lész Kft.-nél átlagosan 50 fő dolgozott, a bérük több mint 10 százalékkal nőtt.

Az önkormányzat elfogadta a Lész Kft. végleges üzleti tervét több mint 450 millió forint nettó árbevétellel és 1,1 millió forint adózott nyereséggel. Az ügyvezető prémiumfeladatául szabták a munkásszálló veszteségmentes működtetését, a társaság telephelyének energetikai fejlesztését, legalább két köztéri szobor vagy utcabútor felújítását, illetve továbbra is prioritás a lakáskiadással kapcsolatos kintlévőségek csökkentése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!