Női és férfi cégvezetők

2019.03.24. 08:00

Elemezték a két nem vezetési erényeit, és cégeiket

A női vezetők által irányított cégek jellemzően kisebbek, ugyanakkor alacsonyabb csődkockázattal működnek, mint a férfiak által irányítottak. Minden pénzügyi mutatóban jobban teljesítenek ugyanakkor azok a cégek, ahol férfiak és nők egyaránt megtalálhatók a vezetőségben – olvasható az Opten céginformációs szolgáltató lapunkhoz eljuttatott tájékoztatásában.

Hajdu Péter

Több adat azt bizonyítja, hogy eredményesebbek a vegyes vezetésű cégek Fotó: Shutterstock

Az Opten Kft.-nél – az országban működő cégek adatait elemezve – összeszámolták: mintegy 122 ezer olyan vállalat van, melynek kizárólag női vezetője van. Ugyanez a szám a férfiak esetében több mint 270 ezer. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy egyrészt a nők vállalkozási hajlandósága messze elmarad a férfiakétól, másrészt a nagyvállalati felső vezetők körében is mélyen alulreprezentált a női nem. Felmerül a kérdés: ez a helyzet a teljesítményükből, vagy csak a férfi–női szerepek kapcsán kialakult megszokásból ered?

– A nők, illetve a férfiak által vezetett cégek pénzügyi adatait elemezve az látszik, hogy a nők irányítása alatt álló cégek nem hoznak rosszabb eredményeket, mint az erősebbik nem által vezetettek – közölte Tóth Tamás, az Opten Kft. ügyvezető igazgatója. – Mindkét esetben a cégek több mint fele növelni tudta bevételét, egyharmaduknál csökkent, míg 16 százalékuknál stagnált.

A férfiak által vezetett cégek átlagos mérete nagyobb. Alkalmazotti létszám alapján 1,7-szeres, míg árbevétel tekintetében 2,5-szeres az arány a gyengébbik nem által irányított vállalkozásokhoz viszonyítva. Érdemes azonban külön figyelmet szentelni annak, hogy egyforma méretű cégek kockázati besorolása közül jellemzően a nők által vezetett cégeké kedvezőbb. Talán óvatosabbak, kockázatkerülőbbek, azonban ez a növekedési adataikra nem hat negatívan.

Több adat azt bizonyítja, hogy eredményesebbek a vegyes vezetésű cégek Fotó: Shutterstock

A férfi vezetők önérvényesítése erősebb, s attól, hogy valaki női vezető, nem feltétlenül kell előnyt élveznie egy adott pozícióért folytatott versenyben. De hátrányt sem kell elszenvednie. Több adat arra mutat: eredményesebbek a vegyes vezetésű cégek. Utóbbiak csődkockázata jelentősen elmarad nemcsak a férfi, hanem a tisztán női vezetésű cégekétől is. Az ilyen cégek felszámolás alá kerülésének esélye 40 százalékkal alacsonyabb az országos átlagnál. Ráadásul a háromnegyed részük tudja megtartani, vagy növelni árbevételét évről évre, ami hazai viszonylatban csak a cégek kétharmadának sikerül. A hölgyeknek tehát a gazdasági statisztikai adatok alapján meghatározó helyük van a vállalkozói, cégvezetői világban is, olvasható az elemzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!