A 3B Hungária saját erőből valósította meg

2018.11.20. 07:00

Üzemcsarnok és raktár épült Zalaegerszegen

Két üzemi létesítménnyel bővült a közelmúltban a 3B Hungária Kft. gyártelepe. Az év első felében elkészült egy vasanyagraktár, a múlt hónapban pedig átadták az új profilmegmunkáló üzemcsarnokot.

Hajdu Péter

Kulcsár Péter egy zárt acélprofil alkatrészt daruz a helyére az új csarnokban Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Az összesen 400 millió forint értékű beruházást saját erőből valósította meg a megyeszékhelyi gépipari vállalkozás.

– Az üzemcsarnok 1500 négyzetméter alapterületű, és hozzá csatlakozik a 700 négyzetméteres vasanyagtároló – avatott be Nagy Zoltán, a cég ügyvezetője. – A termékeink mintegy 60 százaléka acéllemezből készül, azon a területen a lemezmegmunkáló technológiát már viszonylag magas szintre fejlesztettük. A termékeink 30 százaléka nyitott acélprofilokból áll, ezen a területen viszont még nem volt megoldott az alapanyag fogadása, mozgatása, és a megmunkálása sem mondható már a legkorszerűbbnek. A tárolóból és az új üzemcsarnokból álló blokkot azért hoztuk létre, hogy az ideérkező nagy alapanyag-mennyiséget hatékonyabban tudjuk megmunkálni.

Kulcsár Péter egy zárt acélprofil alkatrészt daruz a helyére az új csarnokban Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Most a kamion az új tárolóba hozza az alapanyagot, és onnan közvetlenül a mellette levő kapun át a profilmegmunkáló üzemcsarnok szállító görgőire kerülnek a súlyos acélprofilok, amelyekből a kohászati és bányaipari szállítóeszközök szerkezete készül. Ez azt jelenti, hogy méretre vágás, fúrás és hegesztés történik az új létesítményben. Innen legtöbb esetben már csak a szerelőbe és a festőműhelybe szállítják az acélvázakat. Az üzemcsarnok berendezése még nem végleges, az ott levő berendezések fejlesztését tervezik. Jelenleg egy forgácsoló típusú profilmegmunkáló gép működik, amit jövőre lézeres berendezésre cserélnek. Utóbbi megvalósulásával már az alapanyagok 90 százalékát lézertechnológiával fogják megmunkálni, és egy hegesztőrobotot is munkába állítanak.

A 3B Hungária vezetője idén lehetőséget lát a tavalyi 3,366 milliárd forint árbevétel növelésére, annak ellenére, hogy nagy összegeket fordítottak fejlesztésekre. Utóbbiak közé tartozott a Búslakpusztára telepített automata kommunális hulladékválogató üzem. Ahhoz kapcsolódóan pirolízis-technológiát is kifejlesztettek, amit jelenleg tesztelnek a gyárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!