QR-kód is kell a pecabot mellé

2018.09.10. 12:00

Januártól elektronikus horgászkártya veszi át az igazolvány szerepét

Megkezdődött a hazai horgászat, illetve a vele járó adminisztráció, nyilvántartás elektronikai korszerűsítése. Jövő évtől ugyanis bevezetésre kerül a Magyar Horgászkártya, a hazai horgászok számára kötelező elektronikus adathordozó plasztikkártya.

Hajdu Péter

Makovecz Tamás a korszerűsítést népszerűsítő plakátot mutatja Fotó: Pezzetta Umberto

Erről tartott pénteken tájékoztatót egyesületi vezetők jelenlétében Makovecz Tamás és Komáromy Zsolt, a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetségének elnöke és alelnöke. Bevezetésként a horgászat népszerűségét jelző adatokról is szó esett. Mint elhangzott, a horgászat az egyik legnépszerűbb szabad­idős tevékenység. Az elmúlt években robbanásszerűen nőtt a horgászok száma, az országban jelenleg mintegy 440 ezer regisztrált horgász van. A Magyar Országos Horgász Szövetségen (Mohosz) belül 26 tagszövetség, 13 speciális jogállású gazdasági társaság és 1169 horgászegyesület működik, a megyei szövetséget pedig 36 tagszervezet alkotja.

A Mohosz jövő évtől számos, a horgászat elérését könnyítő elektronikus szolgáltatás bevezetését tervezi, ezek egyike az elektronikus személyi regisztráció és az ehhez kapcsolódó Magyar Horgászkártya. Utóbbi a horgászok papíralapú nyilvántartását váltja fel az év elejétől, és meggyorsítja az ügyintézést. A QR-kód alapú személyi azonosító kártya a Horgász Szervezeti Informatikai Szolgáltató és Támogató Program (Horinfo rendszer) részeként a horgászok személyi és szervezeti azonosításában segít, megteremti a naprakész egyesületi nyilvántartás lehetőségét. A fogási naplókat viszont továbbra is a megszokott módon kell vezetni. A horgászok elektronikus regisztrációja, amely online és offline módon is lehetséges, szeptembertől megkezdődött, országszerte már több mint 10 ezren éltek a lehetőséggel. A szövetség vezetői egyebek mellett elmondták, érdemes minél előbb regisztrálni, mert aki ebben az időszakban megteszi, a Mohosz decemberi sorsolásán értékes ajándékokat nyerhet.

Makovecz Tamás a korszerűsítést népszerűsítő plakátot mutatja Fotó: Pezzetta Umberto

Mint Makovecz Tamás bejelentette, mivel a horgászok számára ez a korszerűsítés most plusz költséget jelent, a Mohosz 2019-ben nem kezdeményezi az egységes szövetségi hozzájárulás díjának, az egyesületi tagdíjminimum mértékének, valamint az állami horgászjegy díjának az emelését.

A regisztráció módjáról Komáromy Zsolt elmondta, ha a horgásznak van erre alkalmas elektronikus eszköze és módja, akkor rövid idő alatt akár otthonról is megteheti, a bankkártyájáról kifizetve a horgászkártya díját. Az offline regisztráció pedig az országos szövetség eddigi 1169 értékesítési pontján lehetséges, csekken, megyénkben erre mától nyílik lehetőség. Az összesen 2200 forintba kerülő regisztráció és kártya az idén ősszel regisztrálók számára 6 évig, a későbbiekben bejelentkezőknek pedig 5 évig lesz érvényes, és a hazai felnőtt horgászok számára kötelező. A nem egyesületi tag külföldiek és a gyermekhorgászok számára egyelőre nem kötelező, csak lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!