Fejlesztés

2018.07.21. 08:00

Támogatásból és önerőből épült a látványborászat Zalaszabaron

Modern berendezésekkel ellátott borászati üzemet avattak tegnap a településhez tartozó Öreg-hegyen.

Szabó Zsófia

Dr. Pál Attila, Szabadicsné Rádi Éva és Kis Miklós Zsolt az ünnepélyes szalagátvágáson Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

A mintegy 60 millió forint értékű fejlesztés jóvoltából látványborászatot alakítottak ki a Kányaváry Borbirtokon, amelynek köszönhetően bárki belepillanthat a borkészítés kulisszatitkaiba is. A beruházás jóvoltából a korszerű épületet számos eszközzel is felszerelték. A modernizálásra a vidékfejlesztési program több, mint 17 millió forint támogatást nyújtott.

Dr. Pál Attila, Szabadicsné Rádi Éva és Kis Miklós Zsolt az ünnepélyes szalagátvágáson Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

Az ünnepségen elhangzott: a zalaszabari dombok tetején lévő, korábban omladozó épületbe évekkel ezelőtt Szabadics Zoltán és felesége, Szabadicsné Rádi Éva varázsolt újra életet. Ezen a területén még az 1800-as években Baán Kálmán termelt világhírű borokat.

Szabadics Zoltán elmondta: 3,5 hektáron termelt szőlő feldolgozását, egyúttal a prémium minőségű borok gyártását, a kis üzem ellátja.

A tulajdonos házaspár munkájáról elismeréssel szólt Kis Miklós Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Kiemelte: a fejlesztés öregbíteni fogja a zalai borvidék hírét.

– A vidékfejlesztési programból, borászatok számára, 40 milliárd forintos kerettel hirdettünk pályázati lehetőséget, amelyből több, mint 550 családi gazdaságnak, több, mint 34,5 milliárd forint értékben tudtuk támogatni a kisebb, nagyobb borászatát – fogalmazott a politikus. – A vidék igazi gerincét azok a vállalkozások adják, amik az ott megtermelt bevételt folyamatosan visszaforgatják a gazdaságokba. Amellett, hogy épül-szépül a zalaszabari hegy, új munkahelyeket is létrehoznak – összegezte Kis Miklós Zsolt. Hangsúlyozta: a következő évek egyik nagy lehetősége a magyar borászat, ezért is kezeli kiemelten a kormány, a szőlészetekkel együtt. Ezért döntöttek úgy, hogy a vidékfejlesztési programból felszabaduló összegből ősztől újra pályázatot hirdetnek, 50 milliárd forint kerettel, élelmiszeripari beruházásokra, borászati-fejlesztési célokra.

Ezt követően dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke mondott beszédet. Előrebocsájtotta: megvannak azok az infrastrukturális feltételek, hogy a megye egy gazdaságilag fejlett terület legyen.

– Budapest után Zalában töltenek el legtöbb vendégéjszakát a turisták – jelezte. – A bor-és gasztroturizmus kiemelt helyszíne a térség. Ráadásul a Szabadics család beruházása ennek növekedését tovább segíti. A házaspár emellett a társadalmi felelősségvállalásban is példaértékű munkát végez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!