Tavaszi finomság

2018.05.14. 07:00

Spárga, a zöldségek királya! A Tengermellékről került át a növény a Muravidékre

Szinte határtalanok a spárga felhasználási lehetőségei a gasztronómiában, de az egyre népszerűbb konyhakerti növény nemcsak étel-alapanyagként, hanem gyógyszerként és afrodiziákumként is alkalmazható.

Gyuricza Ferenc

A gasztronómiai fesztivál főszervezője, a hosszúfalusi helyi közösség elnöke, Szobocsán Gabriella (jobbra) és Szarjas Dorisz néhány frissen leszedett spárgaköteggel Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Spárgafesztivál Muravidéken

A muravidéki Hosszúfaluban idén már hatodik alkalommal megrendezett spárgafesztiválon (vagy ahogy a helybéliek mondták: a spárgából készült ételek ünnepén) 25 különböző felhasználási módot kínáltak a látogatóknak. Ebből 12 étel az éttermi kínálatban szerepelt, további tizenhárommal pedig a látványkonyha, illetve a kóstoló révén ismerkedhettek meg az érdeklődők.

- Több spárgás ételt is kóstoltam, közülük három nagyon ízlett – mondta érdeklődésünkre Horváth Mária, akit barátai csábítottak ki a fesztiválra. – A szalonnába csavart, grillezett spárga kimondottan izgalmas és érdekes kombináció volt, leginkább sült húsok mellé, köretnek és kiegészítőnek tudnám elképzelni. Szintén nagyon finom volt a tejfölös-fokhagymás mártással feltálalt spárgás pogácsa, ezt a kettőt otthon is megpróbálom elkészíteni, a látványkonyhák alapján nem tűntek túlzottan nagy ördöngösségnek.

Nekem a baconos-sajtos-spárgás szószos palacsinta is ízlett, a családban azonban nem az ilyesfajta sós, hanem az édes palacsinták a favoritok, így ezzel otthon biztosan nem próbálkozom.

- Gyakorlatilag csak a fantázia szab határt annak, hogy miként használjuk a spárgát a gasztronómiában és a kulináriában – magyarázta Szobocsán Gabriella, a fesztivál főszervezője, a hosszúfalusi helyi közösség elnöke.

– Eleinte mi is csak levest készítettünk belőle, majd egyre több ötlet vetődött fel. Ma már a húsok mellé, rizzsel, burgonyával és bármiféle más zöldséggel keverve, de akár hamburgerben, sült kolbásszal, gnocchiban és egyéb tészta mellé vagy lángosban, szalonna mellett, sőt, még chili con carnéban és tatármártásban is előfordul.

A gasztronómiai fesztivál főszervezője, a hosszúfalusi helyi közösség elnöke, Szobocsán Gabriella (jobbra) és Szarjas Dorisz néhány frissen leszedett spárgaköteggel Fotó: Gyuricza Ferenc

A királyok is imádták

Szobocsán Gabriella azt is hozzátette: a spárga a francia királyi udvar kedvelt zöldségféléje volt, ezért gyakran a királyok zöldségének, továbbá a zöldségek királyának is nevezik. Sem a Muravidéken, sem Zalában nem őshonos, a szlovén tengermelléki területekről terjedt el errefelé, még az első világháborút követő években hozta magával egy onnan áttelepült család. A helyiek tőlük vették át, s azóta Szlovéniában már Hosszúfalu a legfontosabb spárgatermelő települések sorába tartozik.

Az egyik látványkonyha csapata. Spárgás chili con carnét, spárgás pogácsákat, spárgás kukoricagánicát készítettek

- Hosszúfaluban ma nyolc család foglalkozik spárgatermesztéssel, közülük öt család másfél hektárnál nagyobb területen – mutatott rá a főszervező. – Egy négytagú család saját igényeinek kielégítésére 10-15 bokor elegendő, hiszen optimális esetben egy bokron akár évi két és fél kiló spárga is megterem. A másfél hektáros területen 26 ezer bokor található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!