Foglalkoztatási konferencia

2018.03.26. 11:30

Segítenek az álláskeresőknek a dél-zalai térségben

A dél-zalai térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív munkavállalók elhelyezkedésének lehetőségeiről is szó esett azon a konferencián, amit pénteken tartottak a nagykanizsai Vasemberházban.

Szabó Zsófia

Fotó: Szabó Zsófia / Zalai Hírlap

A nagykanizsai és a letenyei járás területén, több mint félszáz települést érintve, foglalkoztatási együttműködést valósít meg egy projekt keretében a Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulás.

Polai György, a Nagykanizsa és Térsége Nonprofit Kft. ügyvezetője elöljáróban jelezte: a program már egy éve zajlik, melynek eredményeit a konferencián ismertették a részt vevő önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek képviselőivel.

Elavult képzettség, problémás élethelyzetek

- Szociális, mentális probléma, elavult képzettség is nehezíti azoknak az álláskeresőknek a dolgát, akiket, a képzettekkel ellentétben, nem sikerült a munkaerőpiacra integrálnunk. Ezért nekik próbálunk segíteni a paktum révén. Állásbörzét, illetve számos programot szerveztünk nekik, így jó úton haladunk az elhelyezésüket illetően. A közfoglalkoztatásba bevont emberek esetében hatvan százalékukat sikerült a nyílt munkaerőpiacon, vállalkozóknál elhelyeznünk. Tizennyolc településen élő munkavállalókról van szó ez esetben – összegezte Polai György.

A szakmai rendezvényen Dénes Sándor polgármester mondott köszöntőt, melyben kiemelte: a gazdaságfejlesztésre, a foglalkoztatás növelésére kell fordítani azokat az állami támogatásokat, amelyeket egy adott megye, város kap. Ezt szorgalmazzák a foglalkoztatási paktumok is.

Aktuális feladatok

Az aktuális feladatokról Cseresnyés Péter államtitkár beszélt. Előrebocsátotta: sok program segíti elő a foglalkoztatást.

- A munkanélküliek száma országos szinten is csökkent, ma már csak 3,8 százalék. Az inaktív munkavállalók bevonásának is köszönhető a javulás. Azonban még van munkaerő-tartalék, több mint 500 ezer ember vár foglalkoztatásra, ebből 350 ezer a már említett inaktív munkavállaló.

Fotós: Szabó Zsófia / Zalai Hírlap

A politikus hangsúlyozta azt is: legtöbbször a képzettség hiánya jelent problémát az elhelyezkedésben, emellett az is, hogy sokszor a korábban megszerzett tudás kevés a munkaerőpiacon.

Dr. Árok Krisztina, a megyei kormányhivatal társadalombiztosítási és foglalkoztatási főosztályának vezetője a paktumok megvalósításának tapasztalatait vázolta. Kiemelte: a megyében csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Alacsony a pályakezdő munkanélkülieké is, illetve ma már kevesebben keresnek állást az ötven év felettiek közül is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!