Jövedelem

2018.02.07. 17:18

Konzultációt tartottak Egerszegen a védőnői bérekről

Országos konzultációs körútja keretében szerdán zalai védőnőkkel találkozott Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozatának elnöke.

Magyar Hajnalka

A találkozón részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is. Az eszmecserét követő sajtótájékoztatón Bábiné Szottfried Gabriella elmondta, a kormány kérésére tavaly nyáron indult el a védőnői konzultáció, amelynek elsődleges célja a védőnői jövedelmek felmérése volt. Baranya megye még hiányzik a teljes körből, de így is kirajzolódik, hogy a finanszírozás újragondolása, a szűrési rendszer aktualizálása, az informatikai fejlesztés és az adminisztráció csökkentése ugyancsak élénken foglalkoztatja a szolgálat dolgozóit. A bérezés legfeszítőbb gondja az, hogy a 180 500 forintos bérminimumban összecsúszik a pályakezdők és a több évtizede a pályán lévők javadalmazása, holott léteznek olyan települések is, ahol az egészségügyi szakdolgozói bértáblához igazítják a fizetéseket, s akár 325 ezer forintot is kereshet a védőnő. A helyzet rendezéséhez szükséges plusz források felmérése érdekében első lépésként összegyúrnak minden bérelemet és juttatást, s az így kapott összeget arányítják a szakdolgozói bértáblához – hangoztatta az elnök, aki az országos konzultáció tapasztalatait elemző anyagban összegzi.

Vigh László a 103 éves múltra visszatekintő, hungarikumként nyilvántartott védőnői szolgálat jelentőségét méltatta, s a finomhangolás szükségességéről szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!