Negyed évszázada

2018.02.01. 10:30

25. évfordulóját ünnepli a Matematikai Tehetségekért Alapítvány

Az országosan elismert szervezet pályázati forrásokból ingyenes matematika tanítással segítené a diákokat.

Benedek Bálint

Gondozzák a tehetségeket. Az alapítvány igyekszik egyre több fiatalt a műszaki és természettudományos pályára irányítani Fotó: Archív

Pintér Ferenc, az alapítvány titkára szerint az eltelt évek során az alapvető feladatuk nem változott: kiemelten figyelnek a matematikai tehetséggondozásra és a hálózat kiépítésére.

- Igyekszünk egyre több fiatalt irányítani a műszaki és természettudományos pályára – folytatta a szakember. – Ehhez már 1993 óta szakköröket szervezünk általános és középiskolások részére, ám sajnos egyre nehezebb a gyerekeket elérni. Utóbbi korosztályban alig van érdeklődés, ezért inkább az egyetemi előkészítésre fektetünk hangsúlyt, a kisebbeknél 3-8. osztályig évente működnek a szakkörök, de Nagykanizsa és 20 kilométeres vonzáskörzetéből még biztos lenne olyan tanuló, akit érdekelne a képzés. Az egyéb elfoglaltságok mellett erre is érdemes figyelni, hiszen az egyetemre érkező középiskolások hiányos tudással rendelkeznek, olykor nem is merik vállalni a felsőoktatást. Kutatások igazolták, hogy a matematika és a muzsika iránti készség gyorsan kialakul a gyerekekben, aki viszont ezzel nem foglalkozik, az lemarad.

Gondozzák a tehetségeket. Az alapítvány igyekszik egyre több fiatalt a műszaki és természettudományos pályára irányítani Fotó: Archív

A Pannon Egyetemmel közösen az ottani tanulmányokra felkészítő tanfolyamot indítottak. Ezúttal nem az emelt szintű érettségire készítenek fel, sokkal inkább azokra a középiskolai anyagokra koncentrálnak, amelyek a képzés során felmerülhetnek.

- A pályázatból adódóan 50 órás teljesen ingyenes tanfolyam indult, s három tanéven keresztül tart – mondta Pintér Ferenc. – Erre folyamatosan lehet jelentkezni, nyilván nagy segítség a fiataloknak, ettől talán lendületet kaphatnak a jövőre nézve. Nem jár kötelezettséggel, a fiatal szabadon válogathat a szakok közül, ez pusztán egyfajta mankó, mely ráadásul pénzbe sem kerül. A műszaki és természettudományos szakon országos szinten 40 százalékos a lemorzsolódás, ennek oka a matematikai bizonytalanságra vezethető vissza. A pályázatnak több pillére van, így például a 6-8. osztályos szakkörök is bekerültek a programba, ezenkívül nyári egyetemet is hirdettünk, így segítve a diákoknak.

Az alapítvány titkára lelkes, igyekszik megszólítani a pedagógusokat, a hatékonyabb munka érdekében szakmai beszélgetésre hívná az általános, valamint a középiskolai tanárokat.

Pintér Ferenc, a Matematikai Tehetségekért Alapítvány titkára

Az alapítvány a tehetségekkel is kiemelten foglalkozik: két éve működteti az országos lefedettséget biztosító, középiskolás diákoknak szóló Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskolát. A bentlakásos tréningeket 5-5 hétvégén Veszprémben és Szolnokon tartják. Egy-egy alkalommal 14 órában matematika foglalkozást tartanak kiscsoportokban, a fennmaradó időben a szabadidős programokkal személyiségfejlesztés és ismeretbővítés történik.

- Az „iskola” kiemelt célja, hogy a diák sikerélményhez jusson, kapcsolatokat alakítson ki hasonló érdeklődésű tanulókkal, és tanuljon meg nem hagyományos közösségben dolgozni – folytatta. – A struktúra országosan is egyedülálló modell, miután ezzel az óvodai korosztálynak szóló motivációs tevékenységgel indítva a „matematikatudós” képzésig kiépült a rendszer. A tehetségfelfedező versenyek és a hétvégi intenzív komplex tehetségfejlesztő matematika szakkörök és csúcsszakkör, a nyári matematikai tehetséggondozó tréningek és a nemzetközi és hazai versenyek országos kiterjesztéssel működnek. Alapítványunk tevékenysége szakmai körökben és a szülők körében is országosan elismert. Előbbit igazolja, hogy a szervezetünk, valamint az Erdős-iskola is elnyerte az akkreditált kiváló tehetségpont, illetve a nemzetközi minősítést jelentő Európai Tehetségpont címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!