Helyi gazdaság

2018.01.25. 10:30

A víztisztítás és a hulladékgazdálkodás iránt érdeklődnek az ecuadoriak Zalában

Ecuadori küldöttség járt szerdán Zalában, a két megyei jogú városban. A dél-amerikai ország küldöttei a víztisztítás és a hulladékkezelés magyar technológiái iránt érdeklődtek.

Hajdu Péter

Fotó: Katona Tibor

Szerda délelőtt Nagykanizsán, a Hidrofilt Kft.-ben ismerkedtek a víztisztítás módszereivel, majd Zalaegerszegen a 3B Hungária Kft.-be látogattak, ahová Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is elkísérte a küldöttséget.

A zalai szakmai látogatás szervezésében részt vevő Bali József, a Zalaispa Zrt. vezérigazgatója elmondta, a kormány célul tűzte a déli nyitást, aminek hatására az elmúlt időszakban kapcsolatot keresnek a dél-amerikai delegációk megyénkben is, üzleti együttműködés reményében.

- Ennek eredményeképp együttműködési megállapodás született. Két irányban szeretne a delegáció kapcsolatokat kiépíteni, a víztisztításban és a szennyvízkezelésben, továbbá a hulladékkezelési technológiában. Utóbbiban az egerszegi 3B Hungária élenjáró, nemcsak a gépek legyártásában, hanem a kutatás-fejlesztésben is jelentős eredményeket ért el – mondta Bali József.

Fotós: Katona Tibor

Az egerszegi gépgyárban a program üzemlátogatással kezdődött, melynek során Nagy Zoltán ügyvezető a cég szerelőcsarnokában mutatta be az éppen folyamatban levő munkáikat Vinicio Montalvo Buitron korábbi belügyminiszternek és Saul Velasco Logrononak, aki az állami fejlesztésekért felelős miniszter volt, mindketten részt vesznek a tavalyi kormányváltás után is a technológiai kapcsolatépítésben.

- Tavaly igyekeztünk az itt látott technológiát bemutatni Ecuadorban, és sok hatóságunk meggyőződött arról, hogy a magyarországi hulladékkezelés élenjáró technológiát képvisel. Az ecuadori kormány kialakította hulladékkezelő programját. Szeretnénk, hogy a magyar technológiákat vezessük be nálunk is. Felvettük a kapcsolatot olyan jelentős befektető cégekkel, nagyvállalatokkal, amelyek érdekeltek abban, hogy az önkormányzatok számára megfinanszírozzanak ilyen technológiai fejlesztéseket. Reméljük, ezen előkészítések után hamarosan elkezdhetünk dolgozni ez ügyben magyarországi cégekkel – mondta Vinicio Montalbo Buitron.

Az ecuadori szakembereket Nagy Zoltán, a 3B Hungária Kft. vezetője tájékoztatta a cég munkáiról, s bemutatta számukra azt a fejlesztést, aminek révén mintaüzemet építenek a megyeszékhelyen a kommunális hulladékkezelés korszerűsítése érdekében, jelentősen csökkentve a lerakásra kerülő depónia mennyiségét.             

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!