Szőlő és bor

2018.01.23. 11:20

Ontják a fajtákat a szőlő nemesítők

Vince napjának apropóján az idei borokról, a várható termésről és a szőlőnemesítés újdonságairól is szót váltottunk dr. Pálfi Dénes kertészmérnökkel.

Szabó Judit

Dr. Pálffy Dénes nem csak szőlőnemesítéssel foglalkozik. Éppen magot gyűjt a Magyarországon egyedülálló Phőnix fáról

Fotó: Pezzetta Umberto

A Da Bibere Borlovagrend hamarosan 80. születésnapját ünneplő tiszteletbeli elnökét Nemessándorházán kerestük fel. Mint elmondta: jobban sikerült a tavalyi év a szőlőtermés szempontjából, mint az előző, ezért jó borokra lehet számítani, de a borbírálatok során zsűrielnökként a 2016-os évből is nagyon szép borokkal találkozott.

- Én a 2014-es esztendőt tekintem évjárat szempontjából negatív etalonnak, akkor alacsony cukorfokok és magas, durva savak jellemezték a borokat. Ennek ellenére a februári, márciusi bírálatokra már egészen szép, csiszolt borok érkeztek. Az elmúlt év ennek fordítottja volt: hőmérsékleti rekordok dőltek meg, s a laza talajokon a savak jelentősen csökkentek. Így most a borok savkészletét – talajtípustól függően – nagyon meg kell őrizni, sőt egyes fajtáknál márciusra némi kiegészítésre is szükség lehet, mert savgerinc nélkül élvezetes bor nincs – vallja dr. Pálfi Dénes.

Felidézte, hogy január 22., Vince napja a hagyományok szerint a szőlővesszőmetszés és a pincejárás ideje. A borkészítők régen ezen a napon a levágott vesszők rügyeinek kihajtásából következtettek a termésre, megvizsgálták, hogy mennyi rügy hajt ki, s érte-e azokat valamilyen károsodás. Persze még Vince-nap után is érheti fagykár, vagy az eddigi enyhe tél miatt növényvédelmi problémák adódhatnak.

- Az elmúlt év szerencsés volt ebből a szempontból: peronoszpórával szinte nem találkoztunk, a szürkerothadás is minimális volt, és bár a lisztharmat megjelent a nyár második felében az érzékeny fajtáknál, összességében kíméletes év volt 2017. A Vince-napi vesszővágásnál egy pontos adatunk lehet: a rügyek termékenységi foka, vagyis hogy egy rügyben hány fürtkezdemény található. Ebből következtethető a termésmennyiség, persze abban az esetben, ha később nem éri baj a szőlőt – tette hozzá dr. Pálfi Dénes.

A hazai szőlőnemesítési munkákról elmondta: mindig van újdonság, a nemesítők szinte ontják a fajtákat. A fajtaminősítési hálózatba azonban nem sok kerül be.

- Ennek egyrészt a költség az oka: a privát nemesítő nem tudja vállalni az évi nyolcvanezer forintos kiadást, másrészt hosszú ideig tart a fajtaminősítés, a szőlőnél öt értékelhető termőévet kell alapul venni. Ha közben jég jön vagy fagy, tíz évig is eltarthat a folyamat. Ez sokba kerül, s az sem elhanyagolható körülmény, hogy visszaesett a telepítés. Házikerti telepítés még van, a nagyüzemiek azonban nagyrészt lezajlottak. A szőlőterületeink behatároltak, az Európai Unióban jelenleg csak az engedéllyel kivágott szőlőterületnek megfelelő területre lehet telepíteni.

Hogy a kvótát ki vásárolja meg, hogy a Zalában kivágott szőlő helyett a Duna-Tisza középső részén telepítenek-e, az egy másik kérdés... Mindenesetre most csak az ország keleti részén jellemzi növekvő tendencia a telepítéseket, mégpedig két fajtával. Három éve a Cserszegi fűszeres vezetett, most pedig a Bianca. Az előbbi a cserszegtomaji szőlőtelep egykori vezetője, dr. Bakonyi Károly, az utóbbi Csizmazia József fajtája. A Bianca borával önmagában nem találkozunk, mert más borokkal házasítják, savkaraktere és semleges jellege miatt.

A Cserszegi fűszeres mindemellett az íz- és illatanyagának bősége miatt kedvelt. Mindkettő betegség- és hidegtűrő fajta, az 1984-85-ös két kemény télben, a mínusz 24-25 fokban csak a Cserszegi fűszeres és a Bianca maradt állva. A Bianca betegségellenálló (rezisztens), amíg a Cserszegi fűszeres betegségeket tűrő (toleráns) fajta, s a mi éghajlatunkon az Olaszrizlinggel szemben fele permetezéssel megtermelhető.

Dr. Pálfi Dénes dr. Bakonyi Károly több szőlőfajtáját vizsgálja Nemessándorházán, hogy elismert fajtává válhassanak.

- Nagyon remélem, hogy ezek közül a Messiás – ami egy kiváló, nagy minőségű kékszőlő fajta – elismerése idén februárban megtörténik. A szakma nagy erővel keresi a szárazságtűrő alanyokat.

Dr. Pálfi Dénes úgy értékelte, hogy a magyar szőlőnemesítés nagyon jelentős eredményeket ért el borszőlőben, és csemegeszőlőben is vannak eredmények, de a húszas években Villányban elindított alanynemesítés teljesen leállt.

- Ennek több oka van, a legfontosabb, hogy a nemesítőnek is egy élete van, s ahhoz, hogy egy kísérletet végigvigyen, 30-50 év szükséges. Ezt nem mindenki vállalja, hála Istennek Bakonyi Karcsi bácsi vállalta. Van is elismert fajtája és perspektivikus fajtajelöltjei. Ez azért fontos, mert a szakma szégyene, hogy a Balaton-felvidék szőlői a nagyon száraz és a csapadékban bővelkedő évjáratban is úgy elsárgulnak június végére, mint a zalai virágzó repcetáblák.

Elhagytuk a régi, megbízható mésztűrő alanyokat, jöttek az új Teleki-alanyok, amelyek viszont nem bírják a Balaton-felvidék meszes talaját, ezért sárgulnak el a szőlők. Az lenne ideális, hogy ha a nemesítő bejelent egy új hibridet, legalább három, Magyarországon engedélyezett alanyfajtán ki kellene próbálnia, de ez nem követelmény. Így viszont a szőlőiskolát működtetőre van bízva, hogy mit mire olt. Sajnos a szőlőtermelők körében ez nem közismert, pedig jó lenne, ha telepítés előtt azt is megjelölnék, hogy az adott fajtát milyen alanyon kérik.

Dr. Pálfi  Dénes nem csak szőlőnemesítéssel foglalkozik. Éppen magot gyűjt a Magyarországon egyedülálló Phőnix fáról
Fotós: Pezzetta Umberto

A szakmát jelenleg az is foglalkoztatja, hogyan befolyásolja a végeredményt a közbeoltás.

- Nálam a Syrah kékszőlőn nyolcéves közbeoltás van dr. Bakonyi Károly Valentin fajtájával, ami egy intenzív muskotályos bort adó fajta, augusztus végén, szeptember elején érik. Ezzel a közbeoltással a Syrah korábban érik, és jelentősen megváltozik a bor karaktere, előnyére. A közbeoltással sok érdekes kísérletet lehet végezni nem csak a szőlőben alkalmazva. Itt van például a tüskés körte, Zala régi gyümölcse, amiből jellegzetes pálinka készül.

Csak az a baj, hogy vadalanyra oltva 8-12 év múlva terem. Most egy olyan megoldáson dolgozok, hogy beoltom a vadalanyt egy törpítő körtével, s erre oltom rá a tüskés körtét. Így a negyedik évben termőre fordul a fa és nem nő az égig. Ezzel a módszerrel a törpe alanyoknál /birs, galagonya/ indokolt támberendezés szükségtelenné válik. Dr. Sipos Lajosnak folyik most hasonló és nagyon ígéretes kísérlete Nagypáliban, ami azt célozza, hogy az intenzív almaültetvényeknél ne legyen szükség támrendszerre.

Ezekben a kísérletekben jelentős előrelépések történtek, ugyanakkor gondot jelent, hogy az újdonságokat nem könnyű bevezetni, a gyakorlatba átültetni, részben a megszokás miatt, és az ültetvények 15-25 éves élettartama is nehezíti a váltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!