Mezőgazdaság

2018.01.12. 07:00

Munkában a szőlőmetsző gép Nagyradán

A két függőleges tengelyen levő vágókések rázáródtak a lugasra, beindult a gép, és potyogtak a kordonos szőlőről az ötven-hatvan centis vesszők. Megkezdték a metszést a szőlészetben.

Hajdú Péter

Öt perc sem kellett, és a gép végigmetszette a 200m-es szőlősort

Fotó: Katona Tibor

A nagyradai Cezar Winery Kft. pincészete körüli szőlőben jártunk, ahol most kezdték meg az előmetszést.

- Azért, hogy megfelelő időben és minőségben el tudjuk ezt a munkát végezni, a szőlő nyugalmi állapotában megkezdjük a metszést. Tekintettel arra, hogy a termelés önköltségére is nagy figyelmet kell fordítani, és munkaerőt szerezni sem könnyű, a vállalkozásnak pedig közel 100 hektáros a szőlőültetvénye, most már nyolcadik éve gépi előmetszéssel könnyítjük meg ezt a tevékenységet – mondta a helyszínen Kocsis Lajos, a cég termelési igazgatója.

A traktor az elejére erősített berendezéssel ráfordult a kordonra, és néhány perc alatt végigmetszette a 200 méter hosszúságú sort. Oszlophoz érve a kések előtti fotocellás érzékelő szétnyitotta a vágósort, ügyesen kihagyva a veszélyes akadályokat. A szakember elmondta, a gépesítéssel előmetszést végeznek, a precíz, rügyeket számláló metszést nem lehet teljesen gépesíteni. A gépi módszer feltétele többek között, hogy a kordonon a huzalok egyenesen fussanak, feszesek legyenek, ezt rendszeres karbantartással biztosítják.

Öt perc sem kellett, és a gép végigmetszette a 200m-es szőlősort
Fotós: Katona Tibor

- A gép előmetszést végez, ami körülbelül 70 százalékkal megkönnyíti metszési munkánkat. A visszamaradó 30 százalékot végezzük kézi kiegészítő metszéssel. A gép által meghagyott vesszőrészeket 1-2 rügyre metsszük majd vissza, illetve az egyes termőalapok közötti sűrű vesszőket is kézzel metsszük ki. A minőségi szőlőtermés érdekében mi kétrügyes, rövidcsapos metszést alkalmazunk, ami tőkénként 8-10 rügyes megterhelést jelent a növénynek. Ezzel a módszerrel hektáronként 5-6 tonnás termést értünk el – árult el néhány részletet a Cezar Pincészet szőlőművelési technológiájáról.

A termelő szőlészetekben is megkezdődött már a metszés. A Cezar Winery Kft.-ben előmetsző géppel gyorsítják fel a munkát. A traktorra szerelt hidraulikus meghajtású berendezés függőleges tengelyein egymás fölött kilenc szinten forognak egymással szemben a speciális kések, előttük fotocella figyeli az oszlopokat. Minden második sor végén madárodú van, jelezve, hogy az integrált szőlőtermesztés és az agrár-környezetgazdálkodás részeként odafigyelnek a biodiverzitás megőrzésére. Magyarul tavasszal beköltöznek az énekesmadarak és besegítenek a növényvédelembe.

Az ügyes berendezés olyan szépen és gyorsan dolgozik, hogy az ember gusztust kap rá, de a jó pár milliós beruházás csak egy nagyüzemnek éri meg.

Mélynyugalmi állapotban a szőlő

Az eddigi enyhe időjárásra vonatkozó kérdésünkre a szakember elmondta, az időjárási körülmények a szőlő esetében ez idáig nem okoztak problémát, nem fakad idő előtt a növény. Mint mondta, a szőlő még úgynevezett mélynyugalmi állapotban van. Ez az állapot a szőlőfajták esetében január közepéig, illetve végéig tart. Azt követően kerül a növény kényszernyugalmi állapotba. Mint közölte, az okozott volna gondot, ha a talaj felső 20 centiméteres rétegének hőmérséklete tartósan 12 fokra emelkedett volna. Akkor ugyanis elindulhatott volna a nedvkeringés, ami a rügyek duzzadásával jár. Azt követően egy mínusz 5-10 fokos lehűlés is jelentős rügykártételt okozhatna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!