Televízió

2017.11.10. 13:57

A tévé szerepe a jelenben és a közeljövőben (x)

A tv előfizetések száma a korábbi előrejelzésekhez képest nem csökkentek, sőt! Nagyon is úgy néz ki, hogy a tévé él és virul. Tény, hogy manapság a médiafogyasztásra alkalmas eszközök egyre nagyobb számban terjednek el az egész világon. Az is igaz, hogy lassan már csak annak nincs okostelefonja, vagy tablete, aki nem akar vagy nem tudja megengedni magának.

Mindez látszólag hatalmas konkurenciát jelent a hagyományos televíziónak. Azonban a tévé nem akar kimenni a divatból.

Új eszközök új szokásokat teremtenek

A dilemma könnyedén feloldható, ha megfigyeljük, hogy milyen médiafogyasztási szokásokat elégítenek ki a wifivel vagy mobilnettel az internetre kapcsolódó eszközök. A tv előfizetések azért nem csökkennek, mert nem tévézünk tableten vagy mobilon! A szolgáltatók, mint például az Invitel, a tv előfizetések esetében is kifejezetten odafigyel a megváltozó médiafogyasztási szokásokra.

Pedig erre már az első okostelefonok előtt is lett volna lehetőség, a digitális átállás óta pedig végképp könnyedén megoldható lenne. Azonban az emberek egyszerűen másként viszonyulnak a telefonokhoz, tabletekhez és laptopokhoz.

Sokkal inkább a nyomtatott sajtó sínyli meg az okostelefonokat – az emberek a hírekre, cikkekre, érdekességekre többé nem hajlandók egy napot sem várni.

A televízió gyártók is a jövőre készülnek

Ma még ritka, hogy egy háztartásban okostévé foglalja el az egyik fal tekintélyes részét, ám a száz centimétert meghaladó képátlós lapostelevízió már átlagosnak tekinthető. Bő egy évtized múlva meg már az számít ritkaságnak, ha valaki nem a tévéjét használja majd a számítógépe monitoraként.

Általában megfigyelhető, hogy az emberek szeretik, ha egy eszköz több funkciót is ellát. Élő példa erre a mobiltelefon, ami manapság már legalább hat-nyolc tárgyat száműzött az életünkből, a telefonnotesztől kezdve a nyomtatott naptáron át a kompakt fényképezőgépekig bezárólag.

Könnyű meglátni, hova vezet az, ha az okostévék elérhető áron kerülnek a boltokba a kisebb pénzű fogyasztók számára, és közben az okostelefonok is felzárkóznak a számítógépek mellé: az átlag háztartásban nem lesz többé asztali gép monitorral, mert a tévé és a rákapcsolt mobil együtt szükségtelenné teszi.

A tv előfizetések viszont akkor se fognak csökkenni. Elvégre, ha már úgyis ott ülünk a monitor-tv előtt, jól fog akkor is esni néha, hogy csak hátra dőljünk és nézzük a kedvenc műsorunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!