Jubileum

2017.11.07. 20:05

65 éves a MOL Zalai Finomító

ZALAEGERSZEG A MOL Zalai Finomítójának elődjében 1952. november 7-én kezdődött meg a termelés. A 65 éves jubileumot kedden a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben ünnepelték meg a MOL és a partnercégek vezetői s a finomító számos munkatársának körében.

Hajdu Péter

Az ünnepségen beszélgetnek (b-j) Eichinger Attila, Fasimon Sándor és Huff Zsolt, a MOL downstream üzletág vezetője Fotó: Pezzetta Umberto

Az ünneplőket Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója köszöntötte. Bevezetőként az igazgató 65 évvel ezelőtti nemzetközi eseményeket elevenített fel – köztük II. Erzsébet megkoronázását, a helsinki olimpiát, az első hidrogénbomba robbantását, a 99. és 100. elem felfedezését –, ezzel érzékeltetve az idő múlását, s történelmi távlatokba helyezve a zalai finomító múltját.

– Ez alatt az idő alatt a zalai finomító óriási változásokon ment keresztül. A korábban itt dolgozott és most is dolgozó mintegy száz embernek köszönhető, hogy a finomító minden változás közepette fennmaradt. A legfontosabbak ebben ezek az emberek, az ő szakmai tudásuk és összetartásuk. Mindig megtalálta ez a közösség az új utat, ahogyan most is – mondta többek között az igazgató.

Az ünnepségen beszélgetnek (b-j) Eichinger Attila, Fasimon Sándor és Huff Zsolt, a MOL downstream üzletág vezetője Fotó: Pezzetta Umberto

Kijelentette, hogy a zalai csapat szakmai tudása, munkához való hozzáállása, tulajdonosi szemlélete a következő évek működését is garantálja a finomítónak. Fasimon Sándor a jelen termelésének egyik fontos részeként említette azt a know-how-t, aminek segítségével a környezetszennyező autógumiból új terméket, a gumibitument fejlesztették ki. Ez jelenleg pilot programnak minősül a MOL-nál, évi 5 ezer tonnás termeléssel, de a tervek 20 ezer tonnás termelésről szólnak, mivel piacot találtak a termékkel, kiváló tulajdonságai révén.

A város vezetése nevében Gecse Péter alpolgármester köszöntötte a vendégeket. Szólt a megyeszékhely első írásos említésének 770 éves évfordulójáról, s a jelent érintve a gazdasági életet meghatározó cégekkel való kapcsolatokról. A jubileum alkalmából emléklapot adott át a zalai finomító vezetőjének, Eichinger Attilának. Az emléklapon a finomítónak a város életében betöltött fontos szerepét méltatják. Eichinger Attila a MOL Zalai Finomítójának termeléséről beszélt, többek között arról, hogy a pozsonyi és a százhalombattai finomítóból érkezik az alapanyag, amiből késztermékeket, útépítő bitument, modifikált bitumeneket és építőipari bitumeneket gyártanak, emellett fáradtolaj is feldolgozásra kerül, s a finomító termékeit 90 százalékban exportpiacokon értékesítik. A finomító vezetője szólt az eddig megvalósított és még hátralevő környezetvédelmi fejlesztéseikről is.

Az ünnepségen 22 dolgozónak adtak át jutalmakat, majd ezt követően Tóth János, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum igazgatója a zalai finomító alapításának előzményeiről, a magyarországi és zalai kőolajtermelés történetéről, azon belül a negylengyeli kőolaj 1951-es megtalálásáról tartott előadást. Ugyanis arra építve alapították meg a zalai finomítót, amelynek 2010-ig terjedő történetéről beszélt. Az ünnepség folytatásában termékfejlesztésekről is szó volt, a partnercégek vezetői pedig a zalai finomítóval való kapcsolatukról beszéltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!