Az élmény a legfontosabb, nem a mérték

2024.05.26. 16:50

Erdőben jártunk, gombát találtunk

Az erdei gomba különös teremtmény. Van, hogy rengeteg van belőle, van, hogy csak elvétve lehet találni, s előfordul az is, hogy a színét sem látni.

Antal Lívia

A rókagombából pörkölt készült, a vargányából szárítmány

Fotó: Antal Lívia

Sok-sok év tapasztalatával a hátunk mögött, nem tudunk biztos tippel szolgálni, hogy mikor érdemes az erdőt a nyakunkba venni. Ahhoz, hogy a föld alatti micéliumokból a gomba szaporodásáért felelős termőtestek a talaj fölé emelkedjenek, vagy éppen kibújjanak a fák odvából, szükségük van párás, meleg időre és csapadékra. Persze nem ilyen mennyiségben, ami Zalaegerszegen, illetve a vármegyében az elmúlt hetekben leesett. Gombász barátaink a minap szerencsével jártak. Mondhatni, jókor voltak jó helyen, és a Zalalövő környéki erdőkben egy kevés zsákmányra leltek. Többségében rókagombát találtak, a gombák királyát már messziről kiszúró barátunk vargányát is és egy galambicát. Szerény tehát még a felhozatal. A remény azonban éltet bennünk, mint minden évben, hogy a tavalyi szűk esztendőt követően az idei év biztos gazdagabb lesz. A gombakeresésben az élmény a legfontosabb, s nem a mérték. Nem beszélve arról, hogy a legjobb kikapcsolódás a zalai erdőkben a barátokkal együtt erdőfürdőt venni.

A erdei gombák között vannak halálosan mérgezők is, ezért a gyűjtött gombát mindig vizsgáltassuk be a szakértővel!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában