„A Hód Napja” – túra- és akadályverseny diákoknak

2024.06.17. 16:30

Természeti és történeti értékeket fedeztek fel a Hód tanösvény mentén

Összesen 33 általános és középiskolás csapat mérette meg magát hétfőn a Magyar Földrajzi Társaság Zalai Osztálya által 14. alkalommal megrendezett, „A Hód Napja” elnevezésű túra- és akadályversenyen. A háromfős csapatok földrajz tanárukkal együtt Iklódbördőcéről indultak, hogy teljesítsék a nyolc állomásból álló túrát a Hód tanösvény mentén.

Antal Lívia

Egyeztetés a rajt előtt. Dr. Gyuricza László, a Magyar Földrajzi Társaság Zalai Osztályának elnöke ismerteti a „A Hód Napja” túraverseny szabályait

Fotó: Antal Lívia

Ljubljanából is érkezett csapat a túrára, amelynek célja célja, hogy a vármegye általános és középiskoláiból jelentkező tanulók egy kellemes nap keretében ismerkedjenek meg a magyar–szlovén határ közelében lévő természeti és történelmi értékekkel. Erről dr. Gyuricza László, a Magyar Földrajzi Társaság Zalai Osztályának elnöke, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi docense beszélt az indulás előtt.

- Az állomásokon fizikai megmérettetés is vár a gyerekekre, például magaslesről kell célbadobniuk. Az elméleti tudás tekintetében a hódokkal, a természetvédelemmel, a turisztikai látványosságokkal, valamint a trianoni békediktátum hatásaival kapcsolatos kérdésekre kell választ adniuk - mondta el.

A zalaegerszegi Ady-iskola Kakukkvirág csapata: Tahin Júlia Katalin, Szabó Panna és Kiss Gréta a kockásliliom menetlevéllel
Fotó: Antal Lívia

A csapatoknak húsz tájszót kellett összegyűjteniük a versenyre, amit a két választott népdallal együtt előzetesen kellett elküldeniük. A harmadik zalai népdalt, „A zalai zöld erdőben születtem” címűt pedig kötelezően kellett ismerniük. Közülük egyet el is kellett énekelniük.

Makó Lívia, Makó Gréta és Németh Noémi a nagykanizsai Rozgonyi Úti Általános Iskola nyolcadikosai már másodjára vettek részt a túrán. A „Pogácsavarjak” elmondták, hogy nagyon kedvelik, mert kint a szabadban lehetnek, erdőket, mezőket járva.

A gyerekeknek menetlevelet is kellett készíteniük a túrára. A zalaegerszegi Ady-iskola Kakukkvirág csapatának tagjai, Tahin Júlia Katalin, Szabó Panna és Kiss Gréta kockásliliomot formáztak meg papírból, amelyre az állomásvezetők ráírták a kapott pontokat.

Bódog Honorka tanárnő, és a nagykanizsai Rozgonyi Úti Általános Iskola Pogácsavarjak csapata: Makó Lívia, Németh Noémi és Makó Gréta
Fotó: Antal Lívia

Iklódbördőce önkormányzata a célállomásnál, a Mároki-kápolnánál kínált ebéd biztosításával támogatta a rendezvényt. A túrázók ajándékot kaptak a PTK Földrajzi Intézetétől. A fődíj kétszer 240 ezer forintos utazási bónusz a zalai földrajzi társaság négynapos észak-olaszországi tanulmányútjára, amit a Muraszemenyei Általános Iskola Réti sasok csapata, illetve a Lenti Általános Iskola és Gimnázium Hódolók csapata nyert meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában