Ez történt

2024.06.17. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

A zenés programok vonzották a legnagyobb tömeget az EgerszegFeszten

Fotó: Gyuricza Ferenc

Évadzáró társulati ülés a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

A Hevesi Sándor Színház nézőszáma már majdnem újra eléri a Covid előtti időszakot. A 2023/2024-es évadban 73 ezer néző, 8827 bérletes látogatta a fennállása 40. évfordulóját ebben a szezonban megünneplő teátrumot, mely ezúttal hat nagyszínpadi produkcióval, két Tantermi Deszka bemutatóval, 257 előadással várta visszapártoló közönségét. Minderről dr. Besenczi Árpád igazgató az évadzáró társulati ülés keretében tájékoztatott. Hozzátette, a színház épületének két éve bejelentett felújítása halasztódik, s a TAO-támogatás szisztémája is a múlté, az előadóművészeti pályázatokon 27 millió forintot nyertek, és a halaszthatatlan eszközbeszerzéshez is sikerült 55 millió forintot szerezni. Utóbbiból a fény- és hangtechnika elöregedett eszközeit cserélhetik le. Megújulhat a nem biztonságosan működő teherlift és az ügyelői rendszer is. Az évad legtöbbek által megtekintett előadása az Indul a bakterház volt. A társulat augusztus 26-án kezdi meg a következő évadot, de addig is szerepel a Vidor Fesztiválon, a veresegyházi Mézesvölgyi Fesztiválon. Az eseményen a hagyományokhoz híven átadták a teátrum és a pártolók díjait az arra érdemeseknek.

A zenés programok vonzották a legnagyobb tömeget az EgerszegFeszten

Az EgerszegFeszt legnagyobb tömegeket vonzó programjainak ezúttal is a koncertek bizonyultak, péntek délutántól vasárnap estig két színpadon párhuzamosan zajlottak az események. A Dísz téren több helyi kötődésű formáció lépett fel, míg a Kazinczy téren felállított nagyszínpad igazi közönségkedvenc előadóknak adott helyet. Utóbbiak közt volt a Punnany Massif, valamint az idén fennállása 25 éves jubileumát ünneplő Magna Cum Laude is, amely ráadásul a zalaegerszegi koncertjét megelőző napokban vehette át a legjobb zenekarnak járó Petőfi Zenei Díjat. Ugyancsak szombaton tartotta speciális fesztiválkoncertjét barátaival közösen a dalszerző-előadóművész Hrutka Róbert, az énekes-gitáros a közelmúltban elhunyt Tompos Kátyáról is megemlékezett a neki ajánlott Törékeny jégen című dal előadásával. Vasárnap este Ganxsta Zolee és a Kartel adott koncertet a fesztivál nagyszínpadán, soraiban Vilkóval, azaz Takács Vilmos gitárossal, aki Zalaegerszegről indulva vált az ország egyik legismertebb zenészévé, majd a hazai könnyűzene legújabb generációjának egyik népszerű előadója, Beton.Hofi lépett még fel.

A kiemelkedő eredményeket elért diákokat köszöntötték Nagykanizsán

A kiemelkedő eredményeket elért általános és középiskolás diákok munkáját ismerték el a napokban a nagykanizsai önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén a Medgyaszay Házban. A tanévzáró ünnepségre közel 150 diák és felkészítő tanáraik kaptak meghívást, a tehetséges fiataloknak Balogh László polgármester, Bíró Patrik, a tankerület szakmai vezetője és Anda Zoltán, a szakképzési centrum főigazgatója adta át az elismerő okleveleket. Mint mondták: a tehetség önmagában mit sem ér, ha nem párosul szorgalommal. Ez az áldozatvállalás a diákok és a felkészítő tanárok részéről is szükséges volt ahhoz, hogy remek eredmények születhessenek az idei tanévben is. Az ünnepség végén az intézmények által jelölt azon diákok is elismerést vehettek át, akik az iskolai közösség életében kiemelkedő aktivitást mutattak.

Újraalapításának huszadik évfordulóját ünnepelte a keszthelyi Ranolder-iskola

Szentmisével, majd jubileumi kulturális gálával ünnepelte újraalapításának huszadik évfordulóját a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola. A Balaton Színházban az intézmény volt és jelenlegi diákjai, csoportjai adtak lélekemelő kulturális műsort. Őry Gábor, a Ranolder igazgatója arról szólt, az intézmény, immár húsz esztendeje folyamatosan fejlődve, gyarapodva működik, s a távolba tekint, számos beruházás révén. Csótár András, az önkormányzat emberi erőforrások bizottságának elnöke felidézte a két évtizeddel ezelőtt történteket, amikor néhányan összefogva megmentették a bezárás rémétől fenyegetett Szendrey Júlia Általános Iskolát, amelybe – a veszprémi érsekség jóvoltából, 1948 után ismét – visszatért az egyházi oktatás. Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő leszögezte: az intézmény különleges helyet tölt be Keszthely oktatási életében, s dr. Udvardy György főpásztornak köszönhetően az érsekség számos fejlesztéssel is gazdagítja a várost.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában