Szigorú szabályozás születhet Nagy-Britanniában

2024.04.20. 12:00

Fokozatosan betiltanák a dohánytermékeket

Előzetesen már elfogadták az a törvénytervezetet, amely a dohánytermékek vásárlásának fokozatos betiltását írja elő Nagy-Britanniában. A végleges elfogadásról még döntenie kell a londoni parlament felsőházának, majd újból az alsóháznak, de szinte biztosra vehető, hogy többségi támogatottságot kap az indítvány, írja az MTI.

Zaol.hu

Ha a szabályozás életbe lép, ez lesz a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A törvénytervezetben egyebek mellett az áll, hogy azoknak, akik 2009. január 1-jén vagy később születtek, a dohánytermékek eladása büntetendő cselekmény. Így a 14-15 éves korosztály a jövőben nem juthat hozzá ezekhez az árucikkekhez.

A második olvasatbeli, általános vita után tartott szavazáson az alsóház döntő többsége igennel szavazott a tervezet elfogadásáról, így minden esély megvan a későbbi elfogadásra is. 

Ha a szabályozás életbe lép, ez lesz a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) statisztikái szerint Nagy-Britanniában a dohányzás okozza a legnagyobb arányú megelőzhető elhalálozást: évente 80 ezer eset köthető a dohányzásból eredő betegségekhez, valamint a daganatos megbetegedések negyede is a dohányzás következtében alakul ki.

(Forrás: mindmegette.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!