Dobd el inkább otthon!

2024.03.17. 19:00

Szemét az erdőben: szégyenfolt a tájon, veszély a környezetre

A zalai erdők a friss levegő, a pihenés és a gyönyörű táj szinonimái, ám a szemét itt is jelen van. Sörösdobozok, üdítőspalackok, nejlonzacskók és más szemét borítja az erdőt, s ez nem csupán esztétikai probléma, de súlyos környezeti károkat is okoz.

Fehér Márk

Szemét a fa törzsébe gyűrve

Fotó: Fehér Márk

A szemetelés pusztító hatással van az erdő ökoszisztémájára. A műanyag hulladék nem bomlik le, és mikroműanyaggá aprózódva bekerül a talajba és a vízkörforgásba, mérgezve a növényeket és az állatokat. A felhalmozódott szemét megakadályozza a növények növekedését, gátolja a víz beszivárgását a talajba.

Szemét
Szemét az erdőben 
Fotó: Fehér Márk

A szemetelés nem csupán a környezetet károsítja, de rontja az erdők esztétikai értékét is. A turisták, akik a természetben keresnek kikapcsolódást, elkeseredve tapasztalhatják, hogy a pihenőhelyek, túraútvonalak tele vannak szeméttel. Ez nem csupán kellemetlen, de sokak kedvét is elveheti a kirándulástól.

Fontos kiemelni, hogy az illegális hulladéklerakás súlyos jogszabálysértés, melynek komoly büntetései lehetnek. A hatóságok szigorúan fellépnek a szemetelők ellen, és akár több százezer forintos bírsággal is sújthatják őket.

 

A szemetelés elleni fellépés mindannyiunk felelőssége

Ha az erdőben kirándulunk, vigyázzunk a környezetre, ne hagyjunk magunk után szemetet, és ha mást szemetelni látunk, szóljunk rá, vagy értesítsük a hatóságokat.

Együtt tehetünk a zalai erdők tisztaságáért, megóvhatjuk a környezetet és szebbé tehetjük a tájat. Csak rajtunk múlik, hogy a jövő generációk számára is megőrizzük a zalai erdők értékeit.

Tegyünk a zalai erdők tisztaságáért! Ne szemeteljünk, és hívjuk fel mások figyelmét is a probléma súlyosságára!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!