Könyvajánló

2024.03.03. 18:00

Nem csodaszerek, ám ott a helyük a házipatikában

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral együttműködve folytatjuk azt a sorozatot, melyben az intézmény munkatársai ajánlanak állományukból egy-egy érdeklődésre számot tartó művet. A kiadványok között megjelennek szépirodalmi alkotások, de a könyvtárosok szakkönyvekre is felhívják a figyelmet.

Szakál Eszter

A méhtermékekkel sokat tehetünk egészségünkért

Fotó: Szakál Eszter

Gondolatébresztő, ugyanakkor életmódváltásra, életvitelük felülvizsgálatára sarkalló könyvet vehetnek kezükbe mindazok, akik elolvassák Gillich István Apiterápia című művét. A szerző agrármérnöki diplomájának megszerzése után számos területen gyarapította tudását. Vizsgázott fitoterápiából, bioenergetikából, Delhiben ajurvédikus tanfolyamot végzett, s 35 éven át méhészkedett. Könyvében szerteágazó ismeretanyagát és tapasztalatait felhasználva elsőként az apiterápia fogalmát tisztázza, ami  a méhtermékek gyógyhatását jelenti. A mézről szólva kiemeli, hogy közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír, s az emberi szervezet működéséhez szükséges szinte valamennyi ásványi elemet tartalmazza.

A folyékony arany

A folyékony arany - mint írja - vitaminokban ugyan nem veszi fel a versenyt a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, de vitamintartalmát szakszerűen tárolva két évig képes megőrizni. Gillich István felsorolja a fajtamézeket, kedvező élettani hatásaikat, illetve minden esetben kitér az ellenjavallatokra is.  Áttekinti a virágpor, a propolisz, a méhpempő és a méhméreg tulajdonságait, alkalmazásuk lehetőségeit. Minden esetben hangsúlyozza, hogy használatuk előtt orvos, természetgyógyász, vagy apiterápiás szakember tanácsát célszerű kérni. Külön egységet szentel annak, hogy az apiterápia milyen hatást gyakorol a szklerózis multiplex betegségre. 

A Kornétás Kiadó által 2023-ban megjelentetett, fotókkal színesített kiadvány a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban foglalható, kölcsönözhető vagy előjegyezhető. A beiratkozott olvasók a kötetet a József Attila Városi Tagkönyvtárban és az Apáczai-tagkönyvtárban fiókközi kölcsönzéssel érhetik el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!