Olasz főzőtanfolyamokon mélyítette el tudását

2024.03.31. 11:30

Dr. Szabó József a pizza mellett szívesen készít más olasz ételeket

Főzni, sütni egyaránt szeret dr. Szabó József zalaegerszegi alvásterapeuta, akinek érdeklődését a magyar mellett a hagyományos olasz ételek is felkeltették. Előbb egy budapesti olasz nyelv- és főzőiskolában tanulta ki a pizzasütést, majd idén egy firenzei főzőtanfolyamon az olasz konyha minden csínját-bínját igyekezett elsajátítani. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatójával élményeiről, tapasztalatairól beszélgettünk.

Antal Lívia

Dr. Szabó József kedvenc olasz ételei közül a pizza coppa e burrata és a tiramisú toscano

Fotó: ZH

- Az elmúlt húsz évben főként a magyar konyha foglalkoztatott. A változás akkor következett be, amikor három évvel ezelőtt először jártam Olaszországban, ahol előbb az olasz nyelvbe szerettem bele – kezdte beszámolóját a szakember. - A gimnáziumban tanultam latint, amit persze azóta elfelejtettem. Olaszországi tartózkodásom alatt azonban megütötte a fülemet, hogy ez egy nagyon szépen csengő latin nyelv. A családi nyaralás alatt az olasz konyha is nagyon megtetszett. Elkezdtem olaszul tanulni, majd két évvel ezelőtt a budapesti Sudio Italiában elvégeztem a pizzaszakács tanfolyamot. Azóta olasz pizzákkal örvendeztettem meg a családtagjaimat és a barátaimait. Kizárólag olasz alapanyagokat használok, a liszttől a feltéteken át a paradicsomig. Két év „gyakorlat” után az a tapasztalatom, hogy bár egyre szebbek és finomabbak a pizzáim, valószínű, hogy a határ a csillagos ég.

Dr. Szabó József, mint mondja, sokféle pizzát készít, a legegyszerűbb margherita-tól kezdve az olyan prémium pizzáig, amelyek nem igazán szerepelnek a magyarországi pizzériák étlapján. Ilyen például a szarvasgombás, bivaly mozzarrellás pizza, vagy az egyik kedvence, a coppa e burrata. Ez friss koktélparadicsomból, vékonyra szeletelt tarjából, illetve burratából áll, ami tejszínnel töltött bivaly mozzarella az olasz csizma sarkán található Puglia-i régióból.

- Idővel más olasz ételeket is elkezdtem készíteni, melyek receptjeit régóta olasz nyelven keresem az interneten. Sőt, hogy elmélyítsem tudásomat, idén január végén ötnapos olasz konyhás főzőtanfolyamon vettem részt Firenzében. A délelőtt olasz nyelvórákkal, a délután pedig a toszkán konyha rejtelmeinek megismerésével telt el.

A nyolcfős nemzetközi tanulócsoportban ő volt az egyetlen magyar, illetve nem a legidősebb, hanem egy 72 éves amerikai férfi. A feladat minden nap előételből, főételből és desszertből álló teljes menüsor összeállítása volt, mondta el.

- Az egyik nagy kedvencem a tiramisu, amit itthon többféle változatban szoktam elkészíteni. A tanultak birtokában azonban már az eredeti toszkán tiramisut tudom felkínálni. Toszkána jellegzetes süteménye a cantuccini. Ez egy száraz és kemény mandulás keksz, amely a toszkán tiramisu alapja. Nem babapiskóta, mint nálunk. Húsvétkor szokták fogyasztani a magyar Tokaji Aszúhoz hasonló helyi Vin Santo édes fehér borba mártogatva. A főzőtanfolyamon készítettünk epres panna cotta-t is, ez az eredeti, de karamellizált cukorral és csokoládéöntettel is lehet ízesíteni.

Sokféle tésztaételt is készítettek, mondta dr. Szabó József. Többek között Firenze egyik jellegzetes ételét, a tortelli-t, ami fűszeres, paradicsomos tört burgonyával van töltve, vaddisznóragu a körete, továbbá spenótos ricottával töltött raviolit, spagettit és tagliatelle-t, illetve marhahúsos ragukat is készítettek. Az egyiket épp Medici Katalin receptje alapján. Az olasz előételek nagyon változatosak, inkább zöldségalapúak, tudtuk meg. A paradicsom-, padlizsán- és sajtszeletekből összesütött az egyik kedvence.

- Az olasz konyha és a magyar konyha között több a különbség, mint a hasonlóság – válaszolt kérdésünkre. - Tényként beszélnek arról, hogy az egészséges táplálkozás egyik metodikája a mediterrán étrend. Bizonyítottan rákmegelőző hatást tulajdonítanak az olívaolajnak és az olívabogyónak. Az olaszok nem füstölik a húst, a nagyon híres pármai sonkát a tenger felől érkező sós levegővel érlelik és tartósítják. Olaszországban szinte mindig friss a gyümölcs- és a zöldségkínálat, és akkor még a tengerből származó alapanyagokról nem is beszéltünk. Én nagyon szeretem a magyar konyhát is, de tény, hogy a világban a versenyfutás az első helyért az olasz és a francia konyha között van.

Dr. Szabó József a toszkán tiramisu receptjét megosztotta a Zalai Hírlap olvasóival

Hozzávalók: 1 csomag Cantuccini (Interspar, Auchan), 1 doboz mascarpone (500 g), 1 doboz habtejszín (200 ml), 1 evőkanál kókuszzsír, 2 tábla fehér csokoládé (2 x 100 g), 1 citrom lereszelt héja, 1 dl frissen főtt kávé, 1 dl Vin Santo vagy Tokaji Aszú, és holland natúr kakaópor.

Elkészítés: A kókuszzsírt gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kockákra tört fehér csokit, összeolvasztjuk és elkeverjük, a majd tovább kevergetve kihűtjük. A tejszínt felverjük, az olvasztott csokit, a mascarponét, a citromhéjat és a tejszínhabot óvatosan összeforgatjuk. A cantuccino darabokat a kávé és a bor keverékébe mártjuk, és tálkák vagy kelyhek aljára rakjuk. Erre simítjuk rá a fehér krémet, majd néhány óra hűtést követően fogyasztás előtt kakaóporral vastagon meghintjük.

Firenzei útjára családja is elkísérte dr. Szabó Józsefet. Már előre jegyet váltottak a Fiorentina–Inter meccsre, amely megérkezésük napján volt. Mint mondta, teltházas, nagyon jó hangulatú futballmérkőzést láthattak annak ellenére, hogy a firenzei klub, amelynek drukkol, veszített. Szabadidejükben Firenze, a Toszkána régió székhelye és kulturális központja nevezetességeivel ismerkedtek. Számára a legnagyobb élményt Botticelli Vénusz születése című monumentális festménye jelentette. Épp abban az utcában laktak, ahol áll a Mindenszentek templom. Itt nyugszik a híres festő és ezen festményének modellje. Lenyűgözőnek találta Michelangelo Dávid szobrát és a Leonardo da Vinci múzeumot is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!