Ha elhízott a kedvenced

2024.02.10. 09:30

Kutyadiéta túlsúlyos négylábúaknak

Az új esztendőben sokan elhatározzák, hogy jobban odafigyelnek az egészséges életmódra. Ez a kutyusok számára is fontos, így róluk se feledkezzünk meg! Komoly következményekkel járhat, ha a kedvencünk túlsúlyos. A mindmegette.hu tippjei segíthetnek, ha négylábú barátja is diétába kezdene.

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: PongMoji

1. KÉRJÜK KI SZAKÉRTŐ VÉLEMÉNYÉT!

Mielőtt diétába kezdene a kutyus, a legjobb, ha állatorvoshoz fordulunk, aki megkeresi az elhízás okát és kizárhatja a súlyos betegségeket. Emellett segíthet kiszámolni az eb kalóriaszükségletét, majd kialakítani a helyes étrendet. Tanácsot adhat arra vonatkozóan is, mennyit mozogjon kedvencünk, bizonyos problémák esetén ugyanis nem ajánlott a fokozott terhelés.

2. FONTOS A MEGELŐZÉS

Érdemes rendszeresen megmérni az eb testsúlyát és figyelemmel kísérni a változásokat. Akár néhány plusz kiló is egészségügyi kockázatot hordozhat, ezért hízás esetén tegyük meg a szükséges lépéseket. Ezzel megelőzhetjük egyebek mellett a gyulladásokat és a cukorbetegség kialakulását is. Az alultápláltság szintén veszélyt jelenthet, ezért legyünk körültekintőek!

3. VAJON JÓ SÚLYBAN VAN? 

Testsúly táblázat alapján ellenőrizhetjük, hogy ideális formában van-e kedvencünk. A megfelelő súly függ az eb testalkatától, méretétől, valamint a nemétől. Emellett az izomtömeget és a testzsírt is figyelembe kell venni annak megállapításához, hogy elhízott vagy túl sovány-e az állat.

4. NEM MINDEGY, MIT KAP ENNI!

Válasszuk ki körültekintően, mivel etetjük négylábú barátunkat! Írjuk össze naponta, mit adunk neki! Ügyeljünk arra, hogy egészséges alapanyagokból álljon az eledel! Fontos, hogy megfelelő minőségű fehérjéket és a kutyus számára előnyös zsiradékot, rostokat és ásványi anyagokat tartalmazzon. Az ajánlott összetételt az állat betegsége is meghatározhatja.

5. MENNYIT EHET AZ EB?

Az adagolásnál vegyünk figyelembe a kutya egyéni adottságait! Az étel ideális mennyisége attól függően is változhat, hogy kedvencünk ivartalanítva van-e. Emellett számít az életkora és a testsúlya. Ha a kutyus elhízott, fokozatosan csökkentsük a napi adagját, semmiképp ne tegyük ezt azonnal, jelentős mennyiségben! Az éhezés ugyanis szintén káros az egészségére.

További tippek ITT, a mindmegette.hu portálon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!