Biokertészet hókuszpókusz nélkül

2024.01.05. 07:30

Felkészülés a gyümölcsfák metszésére

Hoppá! Egy gyümölcsész hirdetésén akadt meg a szemem: szerinte elkezdődött a gyümölcsfa-metszési szezon, lehet nála jelentkezni, s jó lesz iparkodnunk, ha tavaszig sorra akarunk kerülni.

Fincza Zsuzsa

Metszésre váró almafasor - lesz dolga kertésznek, fűrésznek, ágvágónak, metszőollónak...

Fotó: Fincza Zsuzsa

Gyümölcsfáim bizonyára jobban járnának, ha diplomás szakember végezné az év eleji fazonírozásukat, de nekünk ilyen luxusra nem futja, az idén is marad a saját erő. Különben is: mire való a begyűjtött könyvespolcnyi szakirodalom? Bár még korainak tartom a fák gyakorlati egrecírozását, de az elméleti tudnivalókkal már felvértezhetjük magunkat, főleg, hogy az internetnek köszönhetően elleshetjük akár a világ legjobb kertészeinek módszereit is. Amellett persze, hogy a gyümölcsösben járva a helyszínen is tervezgethetünk.

A szakirodalom leporolva - kezdődhet az elméleti felkészülés, metszési tudományunk pallérozása
Fotó: Fincza Zsuzsa

A gyümölcsfák és a cserjék egyébként metszés nélkül is növekednek és teremnek, mi viszont szeretnénk mindkettőt befolyásolni, alakítani a formájukat és növelni terméshozamukat. Nem kevés tudást és odafigyelést igénylő feladat, amely során nemcsak a hozzám hasonló amatőr, hanem a tanult, tapasztalt kertészek is elkövetnek olyan hibákat, amelyek károsíthatják a fákat.

Mindjárt az első ballépés, ha rosszul időzítjük a metszést. A nem megfelelő időben történő sebzés, csonkítás gyenge növekedéshez, betegséghez, sőt, a fa pusztulásához is vezethet. Általában a késő tél vagy a kora tavasz ideális a legtöbb fa számára, ilyenkor még nyugalmi állapotban vannak és gyorsan gyógyulhatnak. Vannak kivételek, bizonyos gyümölcsfa fajtáknak más és más időszak a kedvező. A kajszibarack fát például kora tavasszal, rügyfakadás után, de még virágzás előtt, ahogy mielénk mondják: "fehérbimbós" állapotban metszhetjük, akkor ugyanis a "gutaütés" kórokozói már nem fertőzőképesek, s a fa immunrendszere is aktivizálódott.

A szomorú, csüngő eperfa (Morus alba Pendula) az évek során túlbonyolította ágrendszerét, koronája komoly kora tavaszi "helyreigazítást" előtt áll
Fotó: Fincza Zsuzsa

A metszés fontos alapszabálya: minél többet vágunk le a fák, a cserjék ágaiból, annál erősebb, minél kevesebbet, annál kisebb lesz a növekedése - gyakori hiba a túlmetszés, a túl sok lombozat eltávolítása megterheli a növényt, megrövidíti az életét. Egyetlen szezonban soha ne távolítsuk el a fa koronájának még a 25 százalékát sem! A nem megfelelő vágások is károsítják a fát és akadályozzák a gyógyulást - most még van időnk, hogy felvértezzük magunkat a megfelelő metszéstechnikák elméleti elsajátításához -, például a nagy, vastagabb ágak esetében mindig a többlépcsős módszert alkalmazzuk. A munkát alulról felfele kezdjük: előzőleg egyharmad részig fűrészeljük be az ágat, ezután az alsó bevágástól kicsivel távolabb fűrészeljük le. A megmaradt csonkot már bátran eltávolíthatjuk, de vigyázzunk az ággyűrűre, amely a fa önvédelmét biztosító kambiumot tartalmazó terület. Kacorkéssel igazítsuk simára a seb külső széleit, majd kenjük be sebkezelő anyaggal, hogy megvédjük a közvetlenül a kéreg alatt elhelyezkedő, az új sejtek alkotására s így a sebzés begyógyítására képes kambiumot a kiszáradástól.

Az erős metszésre vízhajtások tömkelegével válaszol a fa
Fotó: Fincza Zsuzsa

Metszésnél ne feledjük, hogy az egészséges, nagy ágak levágása megterheli a fát, fókuszáljunk a beteg, a sérült és a túlzsúfolt ágak eltávolítására. A 12-15 centinél nagyobb átmérőjű ágakat csak akkor vágjuk le, ha feltétlenül szükséges. Mint például az elhanyagolt fák rendbetételénél. Első lépésként ezúttal is: szabadítsuk meg az összes elhalt, beteg vagy letört ágtól. Ha túl magas, azt csak 2-3 év alatt fokozatosan korrigáljuk, egyetlen évben a fa teljes magasságának legfeljebb egyharmadát távolítsuk el. Vágjuk ki a nemkívánatos belső ágakat, különösen azokat, amelyek párhuzamosan nőnek, vagy keresztezik egymást - a ritkítás javítja a fény és a levegő bejutását a lombkoronába. A következő években folytassuk a fa formázását és magasságának csökkentését, a fokozatosság lehetővé teszi a fának, hogy anélkül alkalmazkodjon, hogy az túlságosan igénybe venné, esetleg sokk érné. Segíti a fa felépülését, ha javítjuk körülötte a talaj egészségét és életerejét: terítsünk alá komposztot, érlelt trágyát. Igaz, az elhanyagolt gyümölcsfa helyreállítása többéves folyamat, sok türelmet és munkát igényel, de megfiatalíthatjuk vele az idős gyümölcsfákat, javíthatjuk egészségi állapotukat, termőképességüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!