Tippek, trükkök

2023.12.26. 19:00

Így gondozd a mikulásvirágot, hogy túlélje a karácsonyt

Vajon hogyan tarthatjuk életben a csodaszép mikulásvirágot? Milyen gondozást igényel, hogy hosszú ideig megőrizze szépségét? A mindemegette.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: New Africa

Karácsonyra előtt sokan vásárolnak vagy kapnak ajándékba mikulásvirágot, ám a legtöbbünknél az ünnepek elmúltával sajnos ezek a csodásan szép virágok tönkre is mennek. Hogyan gondozzuk, hogy megmaradjon, és újra virágozzon?

ERRE FIGYELJÜNK A MIKULÁSVIRÁG GONDOZÁSAKOR

Ahhoz, hogy sokáig életben tartsuk a decembert megszínesítő dísznövényt, érdemes áttekinteni, honnan is származik. A mikulásvirág, más néven poinsettia (Euphorbia pulcherrima), Mexikóban, az Egyenlítő környékén őshonos, ahol trópusi az éghajlat, vagyis egyenletes meleg van, és gyakran esik az eső, a levegő párás. Az Egyenlítő vonalában 12 óra egy napszak, azaz kiegyenlítetten 12 órán át van világos, és ugyanennyi ideig sötét.

A mikulásvirág – a karácsonyi kaktuszhoz hasonlóan – ehhez a napszakhoz alkalmazkodott, így ha sokáig életben szeretnénk tartani, ezeket a körülményeket érdemes számára megteremteni. Ez azt jelenti, hogy szüksége van napi 12 óra fényre és sötétségre.

A MIKULÁSVIRÁG ÖNTÖZÉSE

A növény szereti a világos, de mégsem túl meleg, szobahőmérsékletű helyet. Télen tehetjük ablakba vagy olyan erkélyajtó elé, amit nem nyitogatunk túl gyakran – a huzat ugyanis az ellensége. Ne hagyjuk kiszáradni, de ne is öntözzük túl, földjét tartsuk nedvesen. A színes fellevelek így egész február végéig színesek maradnak. Február végétől áprilisig a növény nyugalmi fázisba kerül, ekkor már valamivel kevesebbet öntözzük. Elvirágzás után a növényt 10-15 centi magasságig vissza kell vágni. Hagyhatjuk a szobában, és elég, ha csak ritkán öntözzük. Ha átvészelte ezt az időszakot, akkor megjelennek rajta az új hajtások, innentől kezdve ismét kezdjük el bőségesebben öntözni.

MIKULÁSVIRÁG: ÍGY BORUL ÚJRA VIRÁGBA

Ősszel indul a karácsonyi színpompára való felkészítés! A mikulásvirágot a sötétség sarkallja virágzásra, ennek érdekében októbertől be kell tartanunk a fent említett 12 órás sötétséget, akár úgy is, hogy olyan helyre tesszük, ahol csak nappal éri fény, vagy estére beburkoljuk fekete fóliával, vagy leborítjuk egy kartondobozzal. A 8 hétig tartó úgynevezett rövidnappalos fázis után megjelennek az új, színes fellevelek. Ilyenkor már visszavihetjük a növényt a szobába, és ha valóban megfelelően gondoztuk egész évben, innentől egészen biztosan újra gyönyörködhetünk a pompás színeiben.

(Forrás: mindmegette.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!