Ma van a kézmosás világnapja

2023.10.15. 18:00

Így mossunk helyesen kezet! - videóval

A kézmosás világnapját eredetileg a gyerekek számára hozták létre, majd a kezdeményezés eljutott az idősotthonokba, kórházakba és egyéb egészségügyi intézményekbe is. De miért kell ez a világnap, mikor a kézmosás annyira egyértelmű? Azért, mert sajnos nem az!

Zaol.hu

Október 15. - A kézmosás világnapja

Fotó: shutterstock.com

Egyáltalán nem egyértelmű az, hogy valaki kezet tudjon mosni, főleg hogy szappannal tudjon kezet mosni. A világ fejlődő országaiban az öt év alatti gyerekek közül évente több mint ezren halnak meg olyan fertőzések következtében, amelyeket az alapvető kézhigiéniával meg lehetne előzni.

A szappanos kézmosás segítségével megelőzhető a hasmenés, némely légzőszervi megbetegedés, az influenza, a covid. A kezünkön található a legtöbb baktérium és vírus, hiszen a kezeinket folyamatosan használjuk. Megérintünk olyan felületeket, amelyeken a fertőzés jelen van, és később a kezünkkel az arcunkhoz nyúlunk, megérintjük a szánkat, szemünket, így a fertőzésnek gyorsított utat biztosítunk a szervezetünkbe.

Hygiene,Concept.,Washing,Hands,With,Soap,Under,The,Faucet,With
A kezünkön található a legtöbb baktérium és vírus, hiszen a kezeinket folyamatosan használjuk. Fotó: shutterstock.com

Az említett fertőzések elkerülésének egyik módja a megelőzés, amelyre a kézmosás tökéletesen alkalmas. Hiszen semmi másra nincs hozzá szükség, mint vízre és szappanra, bár a világon sok helyen még ez sem áll mindenki rendelkezésére.

A helyes kézmosás

Először is, tudnunk kell azt, hogy mikor kell kezet mosni. Az nem elég, ha az ember a csap alá tartja a kezét, és némi szappant ken a bőrére. A helyes kézmosás alapja az, hogy a kezünkön, bőrünkön található vírusokat és baktériumokat elpusztítsuk.

A WHO egy 6 lépésből álló javaslatot adott ki a helyes kézmosási módszer ismertetésére. Először is, meleg vízben kell szappannal kezet mosni, és először a tenyerünket kell szappanozni. Második lépés a kézhátak szappanozása, majd jöhet az ujjak közének tisztítása, és az ujjak hátoldalának mosása. Végül a hüvelykujjat és az ujjbegyeket kell megmosni, és ez a folyamat átlagosan 30 másodpercig tart.
Erről a Semmelweis Egyetem készített egy oktatóvideót:

Szintén a WHO határozta meg, hogy mikor kell kezet mosni. Evés előtt, mosdóhasználat előtt és után, beteglátogatás előtt és után, tüsszentés után, állatokkal történő kontaktus után, illetve akkor, ha hazaérünk. Ezek azok az esetek, amikor kezet kell mosni, de célszerű napjában többször is megejteni a kézmosást az alapján, hogy mit tettünk és mivel foglalkoztunk.

Ünnepeljünk együtt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!