Miénk itt a tér

2023.10.02. 10:00

A felújított zalaegerszegi zsinagóga

Negyven évvel ezelőtt, 1983. szeptember 23-án Vajda Lajos, Zalaegerszegen született festőművész tárlatával és Kocsis Zoltán zongoraművész koncertjével avatták fel a felújított zsinagóga – a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem – épületét.

Nagy Betti

A zsinagóga felújítási munkálatai 1982 novemberében, Arany Gábor fotója

Fotó: ZH Archív

Zalaegerszegen 1981-ben kezdődött el az 1909-ben épített zsinagóga - melynek építésze Stern József, építőmestere Morandini Tamás volt – felújítása. Az elkezdődő munkálatokról beszámolt a Zalai Hírlap 1981. július 9-ei lapszáma: „Többcélú kulturális létesítményt alakítunk ki a rendelkezésre álló 12 millió forintos felújítási keretből – mondja Bertók József, az ingatlankezelő vállalat igazgatója. – Munkatársaink lényegesen leegyszerűsítették a tervezők elképzeléseit, akik az egész tetőszerkezet lebontását és újbóli felépítését javasolták. Újítást adtak be, ezáltal tetemes mennyiségű drága építőanyagot megspórolunk - mutatják, hogy csak néhány, meglehetősen vastag fenyőgerendát kellett kiváltani, kicserélni. – A volánosoktól kértünk és kaptunk kölcsön két 25 tonnás olajemelőt, ezekkel emeltük meg vagy 8-10 centit az egész tetőszéket. Recsegett, ropogott itt minden, visszafogott a falba épített gerenda, de végül is probléma nélkül illesztettük az új fenyőgerendákat a korhadtak helyére. Ágoston bácsi egyszer szólt csak, hogy vagy 8 millimétert hajlik a fa – meséli Kovács László, az ácsok művezetője. Kovács Ágoston nyugdíjas ács. Amikor a nem mindennapi felújítást elvállalta az ingatlankezelő, emlékeztek rá, hogy kötőácsként kereste meg kenyerét, és visszahívták, ő irányította a felelősségteljes munkát.”

Pelényi Gyula tervező is nyilatkozott az építkezésen: „Megőrizve a zsinagóga bizánci stílusát, a hátsó részen hagymakupolaszerű toldást alakítottunk ki. Ez azért kell, hogy az igen költségesre tervezett süllyesztés helyett ebben a toldalékban helyezhessük el a közönséget kiszolgáló létesítményeket és az öltözőket. Mobil berendezést tervezek, hogy a megyebáloktól kezdve a kiállításokig, a zenés kamaradarabokig – süllyesztett zeneipari árok is lesz – jól kihasználhassa a megyeszékhely lakossága.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!