Évfordulók

2023.09.26. 08:30

Ezen a napon történt

Pásztor András

Ivan Petrovics Pavlov

174 évvel ezelőtt megszületett Ivan Pavlov Nobel-díjas szovjet fiziológus, aki a reflexeket kutatta

Teljes nevén: Ivan Petrovics Pavlov, 1904-ben orvosi Nobel-díjat kapott. Nevéhez fűződik a feltételes és nem feltételes reflexek kutatása, kísérletei "Pavlov kutyája" néven váltak ismertté.

78 évvel ezelőtt New York-ban meghalt Bartók Béla világhírű magyar zeneszerző és népdalgyűjtő

Bartók Béla a pozsonyi gimnazistaévek után 1899-ben került Budapestre, a Zeneakadémiára. Itt ismerkedett meg Kodály Zoltánnal, akivel életre szóló, szoros szakmai és baráti kapcsolata alakult ki. Bartók egyszerre volt tökéletes népzenekutató, zenetanár, zongorista és zeneszerző. Egyedi zenei stílusa a magyar népdalok és a modern európai irányzat ötvözetéből alakult ki. Legismertebb művei A kékszakállú herceg vára, A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin. Bartók rendszeresen kutatott és turnézott is külföldön. 1924-ben kutatásai eredményeiről sikeres könyvet adott ki A magyar népdal címmel, 1934-től pedig Kodállyal együtt a Magyar Tudományos akadémián dolgozott egy népzenei kiadvány összeállításán.

Bartók Béla

A háború miatt Bartók 1940-ben feleségével együtt az Egyesült Államokba menekült. Mire a keserves, sikertelen és gyakran munka nélküli külföldi évek után újra fellendült volna karrierje, egészségi állapota megromlott. Az 1945 szeptemberében bekövetkezett halálát leukémia okozta.

15 éve meghalt Paul Newman Oscar-díjas amerikai színész

Édesapja magyar származású kereskedő volt. Az eredetileg Neumann nevű család rokonai Kassa és a környék településein élnek ma is. Első felesége Jackie Witte (1949-1958), 3 gyermekük született, második felesége Joanne Woodward (1958-haláláig), 3 lánygyermekük született.

Paul Newman

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!