A legfontosabb tényező a tiszta, derült égbolt

2023.08.10. 13:00

A hétvégére várható az idei augusztusi csillaghullás csúcsidőszaka

Magyarországi szemlélő számára a szombatról vasárnapra, illetve a vasárnapról hétfőre virradó két éjszaka lehet az idei augusztusi csillaghullás, avagy a Perseidák meteorraj érkezésének csúcsidőszaka - derül ki a zalaegerszegi Vega Csillagászati Egyesület (VCSE) honlapján olvasható részletes ismertetőből.

Varga Andor

A VCSE-tag Schmall Rafael 300 felvételből állította össze ezt a képet, a Kaposfő felett 2021. augusztus 13-án 0 óra és hajnali 3 között felvillant Perseidákkal

Fotó: vcse.hu/Schmall Rafael

A cikk szerint a Perseidák a 109P/Swift-Tuttle üstökös töredékei. Ez az égitest elnyújtott, ellipszis alakú pályán kering a Nap körül, 133 földi évenként kerülve meg azt. Az 1862 óta ismert égi vándor átmérőjét 26 kilométeresre teszik, ami annyit jelent, hogy ha a Földnek ütközne, az 27-szer nagyobb energiájú becsapódást eredményezne, mint annak a kisbolygónak az esetében, amely 65 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszok kipusztulását okozta. Az üstökös útja során anyagmaradványokat (alapvetően jeget és port) hagy maga után a világűrben, amelyek közül sok bolygónk légkörében enyészik el, amikor a Föld évente egyszer elhalad a 109P/Swift-Tuttle pályája közelében.

A csúcsidőszakban a légkörben elégő (egész pontosan: ionizálódó) meteorok száma óránként 10, 20, sőt akár 100 is lehet, az égi jelenségek iránt fogékonyaknak érdemes tehát az említett éjszakák valamelyikét alvás helyett a szabadban tölteni. A VCSE cikke tippekkel is szolgál az eredményes megfigyeléshez. Alapvető, hogy olyan helyet válasszunk, ahol a lehető legkisebb a fényszennyezés (településektől távol, holdmentes égbolt), illetve a lehető legszélesebb a horizont (hegytető, fák nélkül). A szemnek hagyni kell mintegy fél órát a sötétadaptációra, a telefont száműzzük a táska mélyére. Érdemes lefeküdni a földre egy kényelmes laticelre, párnával a fejünk alatt. Elalvás ellen hasznos a kávé és a tea, vihetünk magunkkal némi elemózsiát, és a szúnyogriasztót se felejtsük otthon. A helyszín kiválasztásánál érdemes kerülni a vízparti helyeket, mert a pára rontja az észlelési esélyeket.

A megfigyeléshez viszont a legfontosabb tényező a tiszta, derült égbolt. Ennek mostanában szűkében vagyunk, és legfeljebb csak fohászodhatunk érte...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!